El passat divendres, s'han donat a conèixer les nominacions pels premis Grammy. La llista de nominats s'ha caracteritzat pel gran nombre de dones nominades. Tanmateix, hi ha un nom masculí nominat que crida molt l'atenció: Narendra Modi, primer ministre de l'Índia. Aquesta nominació ha agafat a bona part del món per sorpresa, ja que es tracta d'un vessant del líder inesperat. Tot i que el cas no és que Modi tingui una carrera paral·lela al món de la música, sinó que aquesta nominació té més a veure amb les seves polítiques del que pot semblar a primer cop d'ull. 

Per què ha estat nominat Narendra Modi al Grammy per millor interpretació internacional? El primer ministre de l'Índia ha acabat als premis més prestigiosos de la música per la seva col·laboració en una cançó la cantant indi-americana Falu, qui ja té un Grammy. No es tracta d'una cançó qualsevol, sinó una per promoure els beneficis dels mills i el seu potencial per alleujar la fam al món. La cançó Abundance in Millets, interpretada per la cantant i compositora nascuda a Bombai Falguni Shah, més coneguda pel seu nom artístic Falu i el seu marit i cantant Gaurav Shah.

Els mills són és un grup de gramínies de llavor petita i variable, conreat en gran part del món per a farratge i aliment humà. Justament pel consum humà són especialment populars als tròpics aris d'Àsia i Àfrica en països com Mali, Níger o la mateixa Índia. L'any 2023 ha estat designat com a Any Internacional del Mill després que l'Índia va presentar una proposta i avalada pels membres dels òrgans de govern de l'Organització de l'Agricultura i l'Alimentació de les Nacions Unides (FAO), així com per la 75a Sessió de l'Assemblea General de l'ONU. Per això, Modi s'ha prestat en aquesta col·laboració que promou un dels aliments bàsics a la dieta índia en un any tan significatiu pel mateix. És, al cap i a la fi, un moviment polític que ara pot ser reconegut per la seva qualitat musical. 

Modi i les seves polítiques nacionalistes

El primer ministre Modi és un polític d'extrema dreta que fa anys que lidera el país. Amb polítiques identitàries i mesures populistes, ha promogut al llarg dels anys un tipus d'identitat índia i ha perseguit les que considera dissidents, sigui per ètnia o religió. De cara al món, Modi aspira a posicionar els país com una superpotència així ho va demostrar en acollir el G20 del passat mes de setembre. L'Índia es va acollir la reunió de les potències mundials mostrant múscul amb el missatge que el país ha arribat a l'escenari mundial. Per això, aquesta nominació als Grammy és una empenta més per posicionar a Modi a l'escenari internacional d'una forma distesa i simpàtica, lluny de les crítiques d'ONG i organismes internacionals d'algunes de les seves polítiques. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!