Espanya continuarà tenint dret a vet pel que fa a Gibraltar en les negociacions que la Unió Europea iniciarà aquest mes amb el Regne Unit per dissenyar el marc de la seva relació futura, de la mateixa manera que el va tenir durant les negociacions del Brexit, segons recull la proposta de mandat presentat aquest dilluns pel negociador europeu, Michel Barnier.

"Cap acord entre la Unió i el Regne Unit pactat partint d'aquestes directives de negociació no inclourà Gibraltar", exposa sobre l'abast de la negociació l'esborrany del text legal presentat per Barnier en una roda de premsa a Brussel·les.

En la seva introducció, el mateix document recorda que els líders de la Unió Europea ja van acordar el novembre de 2018 que una vegada que el Regne Unit abandonés el bloc, Gibraltar no s'inclourà en l'abast territorial" dels acords futurs entre les dues parts.

Això, aclareix la nota, no condiciona la possibilitat que els Vint-i-set i Londres arribin a acords "separats" respecte al Penyal, per això els convenis "requeriran l'acord previ del Regne d'Espanya".