Espanya ajudarà l'oposició bielorussa en la preparació d'un procés de "transició" després d'haver sol·licitat la líder de l'oposició en aquest país, Svetlana Tijanóvskaya, que experts espanyols comparteixin la seva experiència en el pas a la democràcia després de la dictadura de Francisco Franco.

La ministra d'Afers Exteriors i Cooperació, Arancha González Laya, així ho ha explicat en una roda de premsa conjunta amb la líder de l'oposició bielorussa en què ha explicat que s'oferirà aquesta ajuda i ha expressat el desig de "tota la societat" espanyola que a Bielorússia cessi la repressió, la tortura i la fustigació a la societat civil.

Espanya, segons ha dit González Laya, treballarà amb el compromís de donar suport als opositors bielorussos en el que a ells els sembli més útil. Tijanóvskaya aspira a comptar amb ajuda espanyola per elaborar estratègies d'actuació i analitzar les lleis que cal transformar en un procés de transició pacífic.

Espanya, en línia amb la UE, no reconeix la presa de possessió del president del país, Alexandr Lukashenko, després d'aconseguir la seva reelecció per a un sisè mandat en les eleccions celebrades el passat 9 d'agost, que va guanyar per més del 80 per cent dels vots davant Tijanóvskaya.

El que l'opositora potser no sap

Encara que ara mateix tota ajuda és bona per a Tijanóvskaya, aquesta potser ignora que Espanya i la seva Transició no són precisament exemple de res. I és que moltes de les estructures de poder que funcionaven amb la dictadura continuen actuant avui dia.

Svetlana Tijanóvskay - efe

La líder opositora bielorussa durant la roda de premsa / Foto: Efe

També és curiós que Espanya denunciï l'existència de presos polítics al país de Lukashenko quan manté a la presó els lídersindependentistes o els joves d'Altsasu i persegueix artistes com el raper Valtònyc.

Trucada amb Sánchez

La líder opositora, exiliada a Lituània, està de visita a Espanya en el marc dels contactes que ha mantingut en les últimes setmanes amb diversos líders europeus com la cancellera alemanya, Angela Merkel, o Emmanuel Macron. A causa que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es troba confinat per ser contacte estret del Covid, la líder opositora ha mantingut una conversa telefònica amb ell en la qual aquest ha incidit en el respecte a la sobirania de Bielorússia i el compromís i solidaritat d'Espanya amb la societat civil.

Sánchez ha fet a més una crida al cessament de la violència del règim de Lukashenko i a l'alliberament immediat de les persones arbitràriament empresonades, juntament amb l'establiment de responsabilitats pel que considera greus violacions de drets humans, segons ha informat el govern espanyol en un comunicat. "La nostra posició és ferma. Donem suport a les sancions contra Lukashenko i el seu règim, incloses les noves sancions econòmiques", ha afirmat Sánchez.

Petició a la UE

En la roda de premsa, la líder opositora ha opinat que la Unió Europea "pot fer molt més" respecte a les sancions i per això ha instat a assumir responsabilitats amb el que està passant a Bielorússia. I ha demanat que no s'ofereixin només paraules sinó també accions.

No obstant això, s'ha mostrat convençuda que, juntament amb països europeus, s'aconseguirà fer la pressió necessària contra el règim de Lukashenko. "Estic segura que podem reconstruir el nostre país", ha afirmat, segura que Espanya donarà suport a la seva lluita i en el futur ambdós països mantindran una amistosa relació.

Tijanóvskaya, que va recollir ahir a Brussel·les el Premi Sájarov 2020 per a la Llibertat de Consciència, atorgat per la Unió Europea als qui defensen els drets humans al món, ha agraït a Sánchez el compromís d'Espanya amb la societat del seu país i el seu futur democràtic, segons informa el govern espanyol en el comunicat.