Com tractar el passat colonial? És una pregunta recorrent entre països colonitzadors i colonitzats, que veuen com anys després en les seves relacions l'ombra del passat segueix present. N'hi ha que prefereixen no mirar enrere, altres aposten pel reconeixement o les mesures de reparació. En el cas de Mèxic, la majoria dels ciutadans voldrien una disculpa per part de l'Estat espanyol per la conquesta de la corona espanyola liderada per Hernán Cortés. Així ho mostra una enquesta de MetricsMx per a elDiario.es i SDP Noticias. 

Concretament, el sondeig mostra com el 50,1% dels mexicans estan d'acord amb exigir que l'Estat espanyol demani disculpes per la conquesta. Els que consideren que és una mesura innecessària són el 31,2% de la població. Mentre el 15,5% es mostra indiferent i un 3,2% afirma que ja s'han demanat disculpes. 

Enquesta mexic conquesta

Font: elDiario.es

El posicionament majoritari sobre el passat colonial coincideix amb el del president de Mèxic, Alberto López Obrador, qui ha demanat obertament aquestes disculpes en diverses ocasions. Per exemple, l'any 2020, en el marc del dia de la Hispanitat, López Obrador va enviar una carta al papa Francesc en la qual l'emplaça a ell com a representant de l'Església catòlica i a la monarquia espanyola que ofereixin "una disculpa pública" als pobles indígenes per les "atrocitats" i "saqueig" de la conquesta. Un any abans, va enviar una altra missiva amb la mateixa petició a Felip VI.

El president mexicà ha estat obert amb les seves demandes i el seu posicionament, el qual sovint ha inflamat els sectors més conservadors de l'Estat espanyol. Sense anar més lluny, dos exlíders del Partit Popular, van respondre aïradament a López Obrador. Es tracta de José María Aznar i Pablo Casado. Tots dos van aprofitar una convenció del PP per negar-se a demanar disculpes pel passat colonial i negar cap genocidi a la conquesta. 

Sense animadversió cap a Espanya

La voluntat de rebre una disculpa per part de l'Estat espanyol no té res a veure amb una suposada animadversió cap aquest, ja que l'enquesta mostra que, majoritàriament, es té una opinió bona o molt bona d'Espanya. Concretament, un 18,5% dels mexicans té una opinió molt bona de l'Estat espanyol i un 25,6% bona. Tanmateix, un bon gruix de la població es mostra indiferent, el 27,9%. 

Enquesta mexic valoracio espanya
Font: elDiario.es

El que no està tan ben considerada és la monarquia espanyola i encara menys: les multinacionals espanyoles. El rebuig per aquestes grans empreses que operen al país llatinoamericà ha anat creixent al llarg dels anys, centrant-se especialment en el sector elèctric. El 31% dels mexicans considera que l'acció d'aquestes empreses és perjudicial per al país.