El G7 s'ha reunit aquest dimarts d'urgència per intentar d'allargar la data límit que els Talibans han posat per l'evacuació d'afganesos. Els líders dels set països més rics del món (EUA, Regne Unit, Canadà, França, Alamània, Itàlia i el Japó) han intentat acordar una postura comuna sobre l'evacuació i repatriació de ciutadans d'Afganistan, però el president dels EUA, Joe Biden, s'ha mantingut ferm en la seva postura: el 31 d'agost data límit.

Els esdeveniments es precipiten sobre el terreny afgà, i el que fins al dilluns era una data límit, un termini operatiu, es va convertir en un ultimàtum després de l'advertiment dels talibans que no permetran més sortides de l'aeroport de Kabul després del 31 d'agost. El G7 no s'ha posat d'acord, excepte en la diplomàtica fórmula de demanar als talibans que garanteixin la sortida, i la pilota queda en la teulada de les noves autoritats de Kabul, mentre el club més poderós del món mostra les desavinences. 

Biden no vol cedir

Els europeus del G7, després de la negativa de Biden a l'ampliació de la data, intenten pressionar els talibans: els radicals islàmics hauran de garantir la sortida d'afganesos que ho desitgin a través de tercers països si aspiren a rebre ajuda humanitària, a més, hauran de comprometre's a cuidar els drets humans abans de plantejar-se la seva legitimitat davant de la comunitat internacional. 

El G7 assegura estar disposat a treballar al país d'orient amb els seus aliats i amb tercers països, a través de l'ONU i el G20, però no ha aconseguit convèncer a Joe Biden que ampliï el termini de sortida. Per al president dels EUA, cedir davant els seus socis del G7 hauria implicat suplicar als talibans, cosa que vol estalviar-se a tot preu.

Com tractar el règim talibà

Més enllà de la coordinació per a accelerar les evacuacions més immediates, els mandataris dels EUA, el Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia, el Canadà, el Japó i la Unió Europea (UE) van dedicar part de la seva trobada a abordar un marc conjunt per a tractar amb el règim talibà en el futur.

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, i el de l'ONU, António Guterres, van estar així mateix presents en la reunió virtual. "Hem de relacionar-nos amb els talibans", va esgrimir després de la trobada Johnson, mentre que la presidenta de la Comissió Europea (UE), Ursula von der Leyen, va puntualitzar que el reconeixement oficial del seu Govern "no està sobre la taula".

En el comunicat conjunt oficial després de la reunió, divulgat per Downing Street, els líders del G7 han sostingut que "la legitimitat de qualsevol futur Govern depèn de la postura que prengui ara per a complir amb les seves obligacions internacionals i compromisos per a assegurar un Afganistan estable"

Imatge principal d'una reunió del G7. EFE