Els talibans són taxatius i no permetran que l'evacuació s'allargui més enllà del 31 d'agost. En la segona roda de premsa oferta pels talibans des que van prendre el poder, el seu principal portaveu, Zabihullah Mujahid, va reiterar que els talibans no estan disposats a permetre una extensió del període d'evacuació més enllà del 31 d'agost vinent, la data prevista al principi perquè les tropes estrangeres abandonin el país.

"Els Estats Units han d'evacuar tota la seva gent abans del 31 d'agost. La pròrroga d'aquesta data seria una decisió unilateral i contrària al nostre acord amb ells", va remarcar, després que es parlés d'una possible prolongació de la data en no disposar de prou temps per evacuar totes les persones previstes.

portaveu talibans EFE

El portaveu dels talibans en la roda de premsa d'aquest dimarts / EFE

El rol de les dones per als talibans

El portaveu, a més, es va referir a altres temes fonamentals com el retorn de les dones als seus llocs de treball, enmig de les denúncies d'algunes professionals que se'ls ha impedit l'accés als seus llocs de feina.

Segons el representant talibà, els líders treballen en un pla que estableixi els requeriments i garanties que permetin a les dones que ocupen llocs a l'administració i altres sectors el retorn a la vida laboral d'una manera segura i coordinada.

Mujahid va negar també la persecució d'alguns ciutadans afganesos, com periodistes, activistes, militars o altres figures rellevants que han estat crítiques amb el moviment extremista.

"No tenim una llista, no perseguim ningú. Ens hem oblidat de tot. Estem intentant portar la pau. El nostre únic objectiu és construir el nostre país", va sentenciar.

Els afganesos ja no poden anar a l'aeroport

Els talibans van anunciar aquest dimarts que per evitar que continuï el caos a l'aeroport de Kabul, a partir d'aquest moment els ciutadans afganesos no podran anar a l'aeròdrom, una mesura que dificultarà els intents dels Estats Units i d'altres nacions d'evacuar els aliats afganesos vulnerables del país.

"L'Emirat Islàmic (com s'autodenominen els talibans) està provant realment de controlar la situació. Ara el camí de l'aeroport ha estat tancat. Els afganesos no estan autoritzats a anar allà, (només) els estrangers hi poden anar", va dir Mujahid.

El portaveu va assegurar que han impedit als afganesos anar-hi perquè la multitud cada vegada és més gran i "existeix el perill que la gent perdi la vida, hi pot haver una estampida", i a més va culpar els nord-americans d'algunes de les morts a la zona.

"Els nord-americans estan fent una cosa diferent: quan hi ha una multitud, disparen, i la gent mor. Sí, disparen a la gent, i volem que (els afganesos) estiguin fora de perill d'això", va revelar Mujahid.

 

Foto principal: Ciutadans afganesos són evacuats del país / EFE