Gairebé el 40% de tots els romanesos més grans de 15 anys tenen problemes a l'hora de comprendre textos i fer càlculs matemàtics senzills, segons un informe del Ministeri d'Educació que acaba de ser publicat. L'estudi es va centrar en dues habilitats bàsiques: la capacitat de comprendre i utilitzar informació de textos escrits i fer càlculs simples o interpretar informació numèrica. Aquesta anàlisi, realitzada l'any 2023, ha estat publicada només ara a petició d'Edupedu.ro, un portal informatiu de temes d'educació. Els participants van haver de completar un formulari, interpretar un gràfic, llegir un anunci o comprendre'n un percentatge.
El 20% dels participants no van aconseguir superar el nivell bàsic de competència, és a dir, localitzar informació senzilla en un text breu o reconèixer un vocabulari bàsic. Un altre 17% va ser capaç d'entendre textos una mica més complexos, però amb dificultat. Només el 63% dels adults romanesos assoleix un nivell considerat adequat per a la vida quotidiana.
Les matemàtiques, la pitjor assignatura per als romanesos
En l'àmbit matemàtic, les xifres actuals a Romania són encara més greus: el 27,5 % no és capaç d'efectuar operacions i l'11 % no comprèn proporcions o percentatges elementals. El grup d'edat d'entre 50 i 64 anys és el que dona pitjors dades, fins a un 20% d'analfabets funcionals en comprensió lectora i un 25% en matemàtica. Aquest grup és el que tenia entre 15 i 30 anys el 1989, quan va caure violentament la dictadura comunista i va començar el sistema democràtic actual.
Un estudi de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) publicat avui mostra que el país balcànic necessita analitzar el model de finançament per reforçar l'educació infantil i l'escola primària. El Programa per a l'Avaluació Internacional d'Alumnes (PISA) de l'OCDE mostra que gairebé quatre de cada deu estudiants tenen un rendiment inferior al nivell bàsic de competència en lectura i ciències, i cinc de cada deu en matemàtiques.
Què diuen les dades a Espanya?
A Espanya, el nivell d’alfabetització és molt elevat: el 98,1% de la població major de 15 anys sap llegir i escriure. Això significa que aproximadament 751.769 persones adultes són analfabetes al conjunt del país. A escala global, els països desenvolupats presenten taxes d’alfabetització similars a la d’Espanya. No obstant això, segons dades de la UNESCO, encara hi ha 773 milions d’adults arreu del món que no disposen de les habilitats bàsiques de lectura i escriptura.
Actualment, a més de la taxa d’alfabetització tradicional, també es té en compte la taxa d’alfabetització digital, que busca garantir que tothom pugui fer ús dels sistemes informàtics i d’internet. L’any 2021, el lema escollit va ser ‘Alfabetització i reducció de la bretxa digital’, ja que la pandèmia va agreujar les desigualtats en l’accés a internet, especialment en l’àmbit educatiu.