Un total de 5.621 persones han estat detingudes a l'Equador des que el govern del país va declarar un "conflicte armat intern" contra el crim organitzat, ara fa 26 dies. De tots aquests, 237 han estat arrestats per presumpte terrorisme. La xifra del balanç l'ha publicat l'executiu de l'Equador aquest dissabte, en un informe sobre les operacions policials i militars realitzades al territori nacional sota aquest escenari, on 22 bandes del crim organitzat han estat considerades com a grups terroristes i actors bel·ligerants no estatals.

El passat 9 de gener, el president Daniel Noboa va emetre un decret per declarar aquest estat d'emergència al país i va ordenar a les forces militars neutralitzar els grups, en una gran escalada de la violència. Entre aquesta data i el 3 de febrer, les autoritats equatorianes afirmen haver abatut sis presumptes membres d'aquestes bandes, ara catalogades com a terroristes, mentre que dos policies han estat assassinats i onze més han estat alliberats de diferents segrestos executats aparentment per aquestes màfies. Durant aquest període, també han confiscat un total de 1.864 armes de foc, 2.628 armes blanques, 1.020 alimentadores d'armes, més de 93.000 bales i prop de 10.000 explosius. Així mateix, han decomissat més de 41,7 tones de drogues i més de 117.000 dòlars en efectiu. Segons el balanç de l'executiu, en aquests 26 dies s'han produït 13 atemptats a infraestructures públiques i privades i el mateix nombre d'establiments policials. Les forces de l'ordre han desplegat 68.707 operatius i han embargat 28 embarcacions.

L'estat de "conflicte armat intern" va ser declarat pel president de l'Equador, Daniel Noboa, el 9 de gener davant d'una onada d'atemptats i accions violentes atribuïdes al crim organitzat, entre les quals es van produir el segrest de policies, alertes d'explosions, vehicles incendiats, motins simultanis a presons amb uns 200 ostatges que van aconseguir ser alliberats i la presa d'un canal de televisió per part de tretze encaputxats armats, ara detinguts. Durant aquests motins van aconseguir fugar-se dels centres penitenciaris prop de 90 persones, entre ells líders de les bandes més violentes del país.

Per ajudar a pal·liar la situació, la Unió Europea (UE) ha destinat 100.000 euros per finançament humanitari, amb la intenció d'enfortir les capacitats de resposta de la Creu Roja equatoriana. En un comunicat, la UE ha explicat que dona suport a la resposta humanitària davant l'escalada de violència a l'Equador, que ha generat una greu crisi de seguretat, marcada per un augment alarmant del crim. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!