Després de sortir clarament reforçat del cop d’Estat fallit de divendres a la nit, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ja parla obertament d’"operació de neteja” per referir-se a la purga que està duent a terme en diversos estaments, com la judicatura i l’exèrcit, però que es podria ampliar a altres sectors de la població. A més a més, obre la porta a reinstaurar la pena de mort.

De fet, hores després de la rendició dels colpistes, Erdogan ja va començar a fer ús d’aquest “gran regal de Déu” que hauria suposat el fracàs del cop tal i com ell mateix el va qualificar, ja que li donava mans lliures per poder orquestrar una purga a gran escala dels sectors contraris al seu poder.

Així les coses, aquest diumenge ha continuat la purga amb una xifra de militars detinguts que ha augmentat ja fins els 6.000, entre els quals l’assistent personal d’Erdogan i 70 generals de l'Exèrcit i almiralls de la Marina de Turquia. També ha fet neteja entre la judicatura, amb més de 2.700 jutges i fiscals destituïts i uns 8.000 agents cessats, deu dels quals pertanyents al Tribunal Suprem.

Rebel·lió controlada “al cent per cent”

Amb la rebel·lió militar controlada “al cent per cent” segons el primer ministre turc, Binali Yildirim, els poders de l’Estat dediquen a hores d’ara tots els seus esforços a dur a terme aquesta "operació de neteja" que, almenys en els primers moments, va tenir episodis de violència amb linxament de militars rendits inclosos. Així mateix, continuen les operacions contra “els grups terroristes”, la nomenclatura oficial amb què el govern designa els colpistes i els seus seguidors.

"La nostra feina encara no ha acabat", ha assegurat Yildirim aquest diumenge al matí, tot reivindicant el paper de "vigilants de la democràcia" que Erdogan ha donat als ciutadans, una postura que dóna als partidaris del president màniga ampla per continuar amb la purga.

Així les coses, l'última dada proporcionada pel ministre de Justícia de Turquia, Bekir Bozdag, xifra en més de 6.000 les persones detingudes per la seva suposada relació amb el cop d'Estat fallit de la matinada de divendres a dissabte.

Mentrestant, el país intenta tornar a la normalitat, amb el retorn al funcionament de la Borsa d'Istanbul, el Banc Central de la República de Turquia i la Comissió de Mercats de Capitals de Turquia, mentre que els aeroports comencen a superar el sotrac de divendres i dissabte.

290 morts

D’altra banda, el Ministeri d'Afers Exteriors de Turquia ha elevat a 290 el nombre de morts després del cop d'Estat perpetrat la nit de divendres a dissabte i finalment frustrat. L'últim balanç situava en 265 el nombre de víctimes. El comunicat d'Exteriors especifica que hi ha més de 100 morts entre els implicats en el cop d'Estat mentre que la resta serien civils i militars progovernamentals. També hi van haver més de 1.400 persones ferides.

Erdogan assenyala Gülen

A més a més, el Ministeri ha insistit que "no hi ha dubte" que l'intent de cop d'Estat és obra de la xarxa afí al clergue Fethullah Gülen, establert als Estats Units. El mateix Gülen ha negat estar implicat en el motí i l'ha condemnat com una agressió contra la democràcia.

De fet, aquest diumenge mateix Gülen ha estat objecte d’un escarni per part de partidaris d’Erdogan a la seva residència a Pennsilvània, mentre que el govern turc ha declarat oficialment que “l’intent de cop va ser realitzat, de manera òbvia, per la Organització Terrorista Fethullah Gülen (FETÖ)”, tot utilitzant el terme amb que la fiscalia turca descriu la xarxa de seguidors del predicador exiliat als EUA.