ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Diumenge, davant les sancions econòmiques d'occident, Vladímir Putin ja va posar en alerta màxima les seves forces de dissuasió nuclear i no ha fet marxa enrere. Malgrat les restriccions, que ja han començat a produir efectes sobre l'economia russa, va ordenar posar en estat d'alerta totes les forces nuclears del país. Sobre aquestes armes, que recorden la guerra freda, des dels Estats Units, Joe Biden ja ha dit que no començarà una guerra atòmica perquè ningú no la podria guanyar i les conseqüències serien fatals. Més enllà d'aquestes, que de moment s'han quedat en una amenaça, l'ambaixadora ucraïnesa a Washington, Oksana Markarova, ha denunciat que Rússia ja ha utilitzat les bombes termobàriques o de buit. Aquestes tenen un enorme poder destructiu i, de fet, estan prohibides per la convenció de Ginebra. El mateix nom de la bomba ens adverteix de la seva perillositat: fa servir la calor (termo) i la pressió "bàrica", aconseguint un alt poder destructiu. Per això mateix també rep el nom de bomba de buit, ja que el seu objectiu és "buidar", consumint l'oxigen d'un espai tancat i, per tant, els ocupants d'aquest lloc s'acaben morint per asfíxia.

Però, com funcionen aquesta mena d'armes? Es llancen amb un paracaigudes i, abans que toquin el terra ja es detona la primera càrrega. Aquesta escampa el combustible i es mescla amb l'oxigen de l'atmosfera formant un núvol que crea un buit. En entrar en contacte amb el terra, es detona la segona carrega, que consumeix el núvol de combustible, produint una gran explosió. Així, si l'exèrcit rus les està utilitzant, tal com ha anunciat Ucraïna sense concretar on ho ha fet, és no sols per atacar els búnquers on s'amaguen milions d'ucraïnesos, sinó també les persones que s'hi refugien: si no han mort per l'explosió en sí, ho faran per la manca d'oxigen. Cal recordar que en una trucada, Putin va prometre a Emmanuel Macron que deixaria d'atacar els civils, quelcom que es contradiu amb aquesta informació ucraïnesa. A més, el president Volodímir Zelenski també ha denunciat que durant les negociacions entre els dos països, els atacs russos no van cessar. 

Espanya en té? 

Tal com informa el diari 20 Minutos, el més similar a aquesta mena de bombes en el passat eren els llançaflames que es van fer servir durant la Primera Guerra Mundial: quan els soldats es refugiaven dins un búnquer, les flames absorbien tot l'oxigen. Ara bé, les bombes termobàriques les van desenvolupar els EUA durant la guerra del Vietnam, per intentar destrossar la xarxa de túnels del Viet Cong. Rússia les va incorporar en aquesta època. 

L'actual bomba de buit es va provar per primer cop el 2007 i Rússia la va definir com "el pare de totes les bombes", ja que era la més construïda fins aleshores. En la demostració va arrasar amb un bloc de pisos, demostrant el seu poder destructiu, similar a una bomba nuclear.  A banda dels EUA i Rússia, els exèrcits d'Israel i del Brasil compten amb aquestes armes. Tot i que Espanya va començar una primera investigació als anys 80 per crear la seva pròpia bomba de buit i el 1990 Narcís Serra, llavors ministre de Defensa, no descartava que l'Estat comptés amb aquest material, no hi ha confirmació oficial que l'exèrcit espanyol tingui aquesta mena de bombes entre el seu arsenal.