ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

El conflicte a Ucraïna no desescala, tot el contrari, el president rus, Vladímir Putin, cada cop tensa més la corda amb Occident. Avui ha assegurat que les sancions contra Rússia pel seu atac a Ucraïna són "il·legítimes" i davant d'aquestes restriccions ha ordenat mobilitzar i posar "en estat d'alerta" totes les forces nuclears.

Putin s'ha reunit aquest matí amb el seu ministre de defensa, Serguei Shoigu, amb el cap de l'Estat Major, el general Valery Gerasiov, per posar sobre la taula el seu gran malestar davant la qual ell considera una actitud molt agressiva per part dels països de l'OTAN. El líder rus ha assegurat que els líders d'aquesta organització estan fent "declaracions agressives" sobre Rússia i les mesures que estan ordenant contra el Kremlin són "hostils". És per això que, com a resposta, i apujant l'aposta, ha dictat: "Ordeno traslladar les forces de dissuasió de Rússia a l'estat d'alerta màxim". Així posant en marxa les tan temudes armes nuclears.

Aquestes grans sancions "hostils" es tracten, principalment, de la desconnexió dels bancs russos del sistema internacional de pagaments SWIFT. L'acord entre els Estats Units, la Unió Europea, el Canadà i el Regne Unit, ha sigut una mesura econòmica molt contundent i gairebé sense precedents, que desconnectarà aquestes entitats del sistema financer internacional i que danyarà la seva capacitat d'operar globalment. D'aquesta manera es restringeix la possibilitat de liquidar actius russos a l'estranger.

 

L'exclusió de les entitats russes, els noms de les quals no s'ha precisat en el comunicat, de la Societat de Telecomunicació Financera Global Interbancària (SWIFT, per les seves sigles en anglès) es produeix després d'intenses consultes en els últims dies entre els EUA i els països europeus, alguns dels quals havien plantejat els seus dubtes sobre això. El sistema de transaccions SWIFT és la base del sistema financer global i és utilitzat per 11.000 entitats bancàries a 200 països o territoris per poder fer transferències.

Aquesta desconnexió financera comportarà un aïllament econòmic de Rússia i alguns experts parlen d'una possible caiguda del PIB del 5%. Putin és conscient d'aquesta gran amenaça i per això junt amb el seu nucli de confiança del Kremlin ha ordenat moure fitxa i contestar davant del dard d'Occident. El president rus després de veure com el seu atac "llampec" quedés enquistat en els exteriors de Kíev i ara rebent un fort revés econòmic ha decidit amenaçar amb la mobilització de les armes més letals que l'humà ha creat, les bombes atòmiques.

Els Estats Units ha contestat a l'amenaça nuclear russa. L'ambaixador nord-americà a les Nacions Unides, Linda Thomas-Greenfield, l'ha titllat "d'inacceptable". "Vol dir que el president Putin continua escalant aquesta guerra d'una manera totalment inacceptable i hem de continuar frenant les seves accions de la manera més forta possible", ha asseverat.