ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

El president rus, Vladímir Putin, està lliurant una guerra total, externa contra Occident i interna contra gairebé tota l'opinió pública que refusa l'atac a Ucraïna. Les manifestacions contra la incursió russa a territori ucraïnès són constants a totes les ciutats europees, però també dins de la mateixa Rússia. Avui Moscou ha sortit al carrer massivament per exigir a Putin que posi fi a l'escalada militar contra el seu país veí, ahir va ser Sant Petersburg que es va omplir de manifestants indignats amb els moviments bèl·lics del Kremlin. Les autoritats russes davant d'aquesta pressió interna han respost amb duresa i han detingut a un total de 5.794 persones per participar en protestes "no autoritzades" contra la guerra. 

Ahir, segons informa OVD-info, es van comptabilitzar quasi 2.650 detencions per protestar en 51 ciutats diferents arreu del país i només a la capital es van arrestar 1.225 manifestants. Aquestes dades posen palès la gran desconnexió entre la població i els governants russos. De fet, gairebé cada dia la població surt al carrer arriscant-se a ser detinguts i jutjats irregularment per mostrar el seu desacord total amb una guerra que tan sols guarda la simpatia del nucli dur de Putin. Segons la llei russa, les grans manifestacions requereixen un permís, que ha de presentar-se deu dies abans de la protesta. Sense permís, t'enfrontes a fortes multes, i en alguns casos inclús a la presó. En canvi, estan permeses les "manifestacions individuals", protestar en solitari, però no és estrany també veure ser detingudes aquestes persones.

Dijous, atemptant contra tota llibertat individual i col·lectiva, el Comitè d'Investigació de Rússia va amenaçar a la població i va anunciar que la participació en qualsevol protesta contra la guerra era totalment il·legal. Així explicant que es podrien enfrontar en ingressar delictes en els antecedents penals dels participants que "deixarien una marca en el futur de la persona".

Els mitjans de comunicació russos estan fortament controlats per Putin. De fet, els mitjans russos han d'emetre que "no hi ha guerra" contra Ucraïna i que ningú ha envaït Ucraïna si no volen fer enfadar el Kremlin i, per tant, exposar-se a multes i sancions del Roskomnadzor, el servei federal de supervisió de telecomunicacions, la censura. L'expressió "operació militar especial" la va fer servir Putin el 24 de febrer, quan en un discurs duríssim declarava la guerra a Ucraïna, per evitar a tot preu dir que existeix una guerra.

Les televisions com Russia Today únicament parlen de la guerra seguint les directrius que envia Putin. Analitzen les possibles conseqüències de les sancions occidentals i presenten Europa i els Estats Units com a provocadors d'aquesta situació. Quan hi apareixen rètols sobre la situació que es viu a Ucraïna, expliquen que "l'operació militar especial" és per fer caure els "neonazis ucraïnesos armats que es comporten com terroristes" o que els "ultranacionalistes ucraïnesos porten els combats als barris de Kíev, aconsellats per agents estrangers, entre ells els Estats Units".

Putin, tensa la corda

El conflicte a Ucraïna no desescala, tot el contrari, el president rus, Vladímir Putin, cada cop tensa més la corda amb Occident. Avui ha assegurat que les sancions contra Rússia pel seu atac a Ucraïna són "il·legítimes" i davant d'aquestes restriccions ha ordenat mobilitzar i posar "en estat d'alerta" totes les forces nuclears. Putin s'ha reunit aquest matí amb el seu ministre de defensa, Serguei Shoigu, amb el cap de l'Estat Major, el general Valery Gerasiov, per posar sobre la taula el seu gran malestar davant la qual ell considera una actitud molt agressiva per part dels països de l'OTAN. El líder rus ha assegurat que els líders d'aquesta organització estan fent "declaracions agressives" sobre Rússia i les mesures que estan ordenant contra el Kremlin són "hostils". És per això que, com a resposta, i apujant l'aposta, ha dictat: "Ordeno traslladar les forces de dissuasió de Rússia a l'estat d'alerta màxim". Així posant en marxa les tan temudes armes nuclears.