El primer ministre francès, Edouard Philippe, ha anunciat que no apujarà els impostos del combustible, segons ha anunciat AFP citant fonts governamentals. 

El president francès, Emmanuel Macron, ha dit en repetides ocasions que no es retractaria dels impostos. Sembla però que aquest dilluns va canviar alguna cosa perquè el govern va exposar que estava preparat per fer algunes concessions. 

Ajorna la pujada sis mesos

El Govern francès ha decidit ajornar la pujada dels impostos als carburants durant sis mesos davant les protestes que s'han vingut registrat en els últims dies protagonitzades pels coneguts com a 'armilles grogues'.

"Cap impost mereix posar en perill la unitat de la nació", ha assegurat el primer ministre de França, Edouard Philippe aquest dimarts en un discurs televisat.

En concret, l'Executiu gal ha aprovat la congelació de les tarifes d'electricitat i gas "durant l'hivern", al mateix temps que ha decidit aplicar una moratòria de sis mesos a l'augment dels impostos sobre el combustible, que estaven prevists per aplicar-se a partir de l'1 de gener, i la suspensió, també durant sis mesos, dels nous termes i condicions d'inspecció de vehicles motoritzats.

Període de diàleg

Entre el 15 de desembre i l'1 de març, França engegarà un període de diàleg sobre les propostes realitzades pel Govern. "Les solucions han de ser diferents a les ciutats i el camp", ha explicat el primer ministre francès.

Així mateix, Philippe també ha anunciat que vol obrir un "ampli debat" sobre impostos i despesa pública.

Les protestes

Aquest cap de setmana passat, ha estat el tercer de manifestacions continuades a França. Els anomenats armilles grogues han sortit repetidament al carrer per protestar per l'augment de les taxes dels carburants que el govern francés tenia intenció d'aplicar.

De fet, el govern francès va decretar un augment dels impostos als carburants de 7,6 cèntims per litre per al dièsel i de 3,9 cèntims per a la gasolina. A partir de gener, la intenció era la d'aplicar a més a més taxes suplementàries de 6 i 3 cèntims, respectivament.

Tot i haver anunciat que s'aplicarà un pla d'ajudes d'uns 500 milions d'euros per renovar el parc mòbil francès, les protestes no s'han aturat. 

A més a més de les taxes sobre el carburant, també denuncien la pèrdua del poder adquisitiu, el tancament de línies fèrries de la perifèria, manca d'hospitals i tancament d'escoles.