Després de reunir-se amb el president espanyol, Pedro Sánchez, a la cimera hispanofrancesa a Barcelona, el president francès, Emmanuel Macron, s'ha reunit aquest diumenge a París amb el canceller alemany, Olaf Scholz, amb l'objectiu de deixar enrere les seves diferències en matèria d'energia i defensa i intentar recuperar l'eix francoalemany per erigir-se en els pilars de la Unió Europea del futur. En un acte a la Universitat Sorbona amb motiu del 60 aniversari del Tractat de l'Elisi, que va segellar l'amistat entre França i Alemanya 18 anys després de la Segona Guerra Mundial, els dos dirigents han repassat la història conjunta dels seus països i s'han compromès a cooperar per tal d'esdevenir el "motor d'una Europa unida". 

Macron i Scholz ratifiquen el seu suport a Ucraïna

Mentre que Sánchez i Macron han mostrat entesa en matèria econòmica, energètica o del projecte europeu, l'esclat de la guerra a Ucraïna el febrer de l'any passat i les seves conseqüències a Europa van provocar un xoc entre París i Berlín, que es van mostrar en desacord en qüestions com ara la necessitat d'una policia europea de defensa, la relació amb els Estats Units, la forma de combatre la inflació a la Unió Europea o el control dels preus de l'energia. Però gairebé un any després de l'inici de la guerra, Macron i Scholz han ratificat el seu "suport infrangible" amb Ucraïna. "Des del passat 24 de febrer, no ens hem amagat ni dividit i seguirem amb el nostre suport indefectible a Ucraïna, que seguirà a totes les àrees", ha afirmat Macron. Per la seva banda, Scholz ha asseverat que seguiran "brindant a Ucraïna, mentre sigui necessari, tot el suport que necessiti" i ha afegit que ho faran "en consens" entre els països europeus i també amb els "aliats dels Estats Units". 

França i Alemanya volen esdevenir els "pilars de la refundació europea"  

Macron ha recordat la història que relaciona ambdós països, que van ser rivals en tres guerres entre el segle XIX i el segle XX, i ha assegurat que França i Alemanya són "dues ànimes en un mateix pit". Així, ha advocat perquè els dos països "es reinventin per esdevenir els pilars de la refundació europea", per tal que la UE sigui "una potència geopolítica en l'àrea de la defensa, espacial i diplomàtica".

Scholz ha enaltit també les fites de l'eix francoalemany, especialment el Tractat de l'Elisi, que va permetre "la reconciliació sobre les ferides de la Segona Guerra Mundial" i la construcció d'una "Europa unida". "Junts vam aconseguir implantar el principi del dret per sobre de la llei del més fort" ha reivindicat, i alhora ha fet una comparativa amb el present i ha retret que "la Rússia de Putin vol imposar els seus objectius imperials". En aquest sentit, ha destacat que "el futur, igual que el passat, descansa en la cooperació" dels dos països, i ha reivindicat que el "motor francoalemany" és una "màquina de compromís" que permet "transformar conflictes i interessos divergents en accions convergents". 

Alemanya no canvia la seva postura sobre els tancs Leopard 2

Després de l'acte de commemoració, els dirigents s'han traslladat al Palau de l'Elisi, on han celebrat un Consell de Ministres francoalemany, que ja es va ajornar el passat octubre per les desavinences entre els dos estats. Un dels principals temes d'actualitat que es preveia que abordessin és l'enviament a Ucraïna dels tancs alemanys Leopard 2, que Berlín encara no ha autoritzat malgrat les pressions dels Estats Units, el Regne Unit, Polònia o els països bàltics.

En ser preguntat per aquesta qüestió en la roda de premsa posterior a la reunió, Scholz ha afirmat que fins ara sempre han actuat de forma "coordinada amb amics i aliats" i que ho seguiran fent així. Els dos mandataris també han anunciat que Alemanya se sumarà a Portugal, Espanya i França en el projecte del corredor H2Med, amb el qual es preveu transportar hidrogen verd de la península Ibèrica al continent europeu a partir de l'any 2030.