Uns assaltants emmascarats van emboscar i atacar la reconeguda periodista d'investigació russa Ielena Milaixina a la província russa de Txetxènia. Milaixina no estava sola en el moment de l'atac, l'acompanyava l'advocat Aleksandr Nemov. Tots dos es dirigien al judici de Zarema Musaieva, mare de dos activistes locals perseguits per les autoritats txetxenes. Segons exposa The Guardian, l'atac a la periodista i l'advocat és el més cruel i descarat a defensors dels drets humans de la memòria recent de Txetxènia. De totes maneres, el mateix diari britànic recorda que fa anys que atemptats similars a la regió queden impunes.

El diari independent en què treballa Milaixina, Nóvaia Gazeta, ha denunciat els fets públicament: "Diversos homes emmascarats els van colpejar brutalment, els van treure els telèfons, van exigir que els desbloquegessin i van destrossar-los els equips i documents". Des del mitjà assenyalen que la periodista té diversos dits trencats, va ser ruixada amb un antisèptic verd i es va desmaiar diverses vegades després de l'agressió, inclús a l'hospital, on va ser traslladada. Per altra banda, les ferides de l'advocat també són greus, ja que a més a més dels cops també presenta una ferida amb arma blanca. 

Milaixina està especialitzada en temes de drets humans, no viu a Rússia des del febrer del 2022, quan va abandonar el país per amenaces de les autoritats txetxenes. Les amenaces que rebia Milaixina per la seva tasca periodística, comparada amb la que duia a terme l'assassinada Anna Politkóvskaia, van ser denunciades prèviament també per Amnistia Internacional.

Denúncies internacionals 

La Representant de Llibertat dels Mitjans de Comunicació de l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE), Teresa Ribeiro, ha denunciat l'atac a la periodista russa: "Condemno enèrgicament el brutal atac, que forma part d'un angoixant patró d'atacs contra Ielena Milaixina". En un comunicat ha recordat que la periodista ja havia estat agredida físicament a Txetxènia el febrer del 2022, fet que va ser seguit d'amenaces de mort l'abril del mateix any i, posteriorment, de noves intimidacions i abusos verbals.

Ribeiro ha reiterat que és essencial que els treballadors dels mitjans de comunicació puguin exercir la seva tasca professional sense por de la violència o la intimidació. "Espero que les autoritats russes facin tot el que estigui a les seves mans per portar els responsables davant la Justícia, d'acord amb les declaracions de diversos funcionaris russos que han demanat mesures d'investigació i enjudiciament", ha assenyalat.