L'Agència d'Aliments i Medicaments dels EUA (FDA, en anglès) va concedir aquest dissabte una autorització d'urgència a la biotecnològica Regeneron per a l'ús al país contra la covid-19 del tractament amb anticossos monoclonals que va rebre a l'octubre el president nord-americà, Donald Trump, per tractar-se la malaltia.

L'autorització limita l'ús del fàrmac a persones majors de 12 anys que hagin donat positiu per la covind-19 i estiguin en risc de desenvolupar un cas greu de la malaltia, va explicar la científica cap de la FDA, Denise M. Hinton, en una carta enviada a la companyia.

El medicament és un còctel de dos potents anticossos que, en estudis preliminars, han mostrat resultats prometedors a l'hora de contenir la infecció, especialment si s'administren durant les etapes primerenques de la malaltia.

La FDA ja va concedir a començaments d'aquest mes una altra autorització d'urgència per a l'ús al país d'un còctel molt similar, propietat de la farmacèutica Eli Lilly. Cap dels dos tractaments no poden administrar-se a persones hospitalitzades o pacients que necessitin oxigen.

Poc després de confirmar que havia donat positiu per covid-19 a començaments d'octubre, Trump va rebre una dosi de 8 grams del còctel d'anticossos de Regeneron, malgrat que el seu ús no estava autoritzat per la FDA. Després de superar la covid-19, Trump va afirmar que aquest tractament va ser el principal responsable de la seva millora i ho va definir no com a "teràpia", sinó com una "cura", malgrat que no hi ha evidència científica que sostingui aquesta conclusió.

Quan va demanar l'autorització d'urgència a l'octubre, Regeneron va assegurar que, una vegada que se li concedís, el Govern nord-americà s'havia "compromès a tenir dosis disponibles per als nord-americans sense cap cost i serà responsable de la seva distribució". La biofarmacèutica va indicar llavors que disposava de dosi per a 50.000 pacients, però esperava tenir disponible suficient per tractar-ne 300.000 "en uns quants mesos".

L'autorització d'urgència arriba el mateix dia en el qual els Estats Units han superat els 12 milions de contagis del nou coronavirus i suma ja més de 255.000 morts, més que cap altre país al món.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat