El rètol gegant i lluminós del nou logotip de Twitter en forma de 'X' que havia estat col·locat en les oficines de l'empresa d'Elon Musk a San Francisco (EUA) ha estat retirat, només l'endemà passat de ser col·locat, per queixes veïnals. Segons informació de la cadena estatunidenca CNBC, el Departament d'Inspecció d'Edificis de San Francisco va rebre 24 denúncies de veïns i funcionaris de la ciutat, al·legant que el cartell no era segur, que s'havia col·locat sense permisos i que era molest per als residents. L'oficina també ha assenyalat que el propietari haurà de pagar taxes per la instal·lació no permesa de la construcció i el desmantellament del rètol, així com pel cost de la recerca administrativa.

La notícia arriba una setmana després que Musk fes els canvis més visuals per a la xarxa social, més ben coneguda com a Twitter, que el multimilionari va adquirir a finals de 2022. El 24 de juliol, l'empresari va suprimir el logotip blau de l'ocell mundialment conegut i el va substituir per un altre en blanc i negre d'una 'X'; va assegurar que el canvi era més que una simple alteració d'imatge i que suposava un primer pas cap a una transformació més àmplia de la signatura. En els últims vuit mesos, el també director executiu de Tesla ha acomiadat aproximadament tres quarts del personal de Twitter; ha tret la companyia de borsa; va eliminar el sistema de verificació de comptes oficials i l'ha substituït per una subscripció de 8 dòlars. Fins i tot alguns dels perfils que havien estat vetats per missatges d'odi o desinformació han estat acollits novament per la plataforma virtual en aquesta nova etapa de la xarxa social que, al·lega Musk, cerca garantir la llibertat d'expressió.

 

 

Una 'X' polèmica

La 'X' que serveix de nou logotip a Twitter ha arribat aquest cap de setmana a l'aplicació per a mòbils de la xarxa social i a la seu central de l'empresa a San Francisco, un pas més en el canvi d'imatge decidit pel multimilionari Elon Musk en adquirir la xarxa social. En una actualització de la seva app disponible des del divendres per a algunes zones, Twitter ha reemplaçat la icona de l'ocellet blau per una 'X' blanca sobre fons negre. El canvi, que ja havia arribat una mica abans a la versió d'escriptori, és visible en les pantalles de milions de telèfons intel·ligents que tenen descarregada l'aplicació de la popular xarxa social, una vegada que l'actualitzin.

Gairebé en paral·lel, la companyia propietat de Musk va acabar la instal·lació a la part superior de la seva seu d'una gran 'X' després d'haver retirat l'anterior logo de l'edifici. El mateix empresari va compartir via Twitter a primera hora d'aquest dissabte dos vídeos en els quals es pot veure aquesta 'X' il·luminada a la nit. El canvi, com gairebé tot el que passa amb la companyia des que Musk la va comprar, no ha estat exempt de polèmica, i, a més, les autoritats de San Francisco han obert una investigació perquè l'empresa no comptava amb els permisos necessaris per a la instal·lació.

Musk ha assegurat en els últims dies que el nou logotip és més que un simple canvi d'imatge i suposa un primer pas cap a una transformació més àmplia de l'empresa, per la qual va pagar 44.000 milions de dòlars (39.800 milions d'euros al canvi). L'elecció de la 'X' com a nou logotip va ser explicada així per Musk en aquest últim missatge: "X Corp (la seva empresa) va comprar Twitter per a garantir la llibertat d'expressió i com un accelerador per a 'X', l'aplicació per a tot", va assenyalar. Per això va anunciar que el nou Twitter, o 'X', tindrà en els pròxims mesos noves potencialitats com incloure "comunicacions integrals" (el que no explica de manera clara), a més de "la capacitat de dirigir tot el teu món financer".

Musk denuncia un grup que investiga el discurs d'odi

Elon Musk, a través de la seva empresa X Corp, que engloba Twitter, ha amenaçat de demandar a un grup que investiga el discurs d'odi a internet i que recentment va acusar la xarxa social de no prendre mesures suficients per frenar aquest tipus de continguts. El Center for Countering Digital Hate (Centre per a la Lluita contra l'Odi Digital) va indicar aquest dilluns al seu compte de Twitter que Musk "ha declarat ser un absolutista de la llibertat d'expressió, però està fent servir els seus advocats per a intentar silenciar" l'organització.

Al seu lloc web, el Centre divulga una carta datada el 20 de juliol en la qual Alex Spiro, l'advocat de Musk, argumenta que els investigadors no han seguit una metodologia adequada per elaborar un informe que titlla de "fals" i "enganyós", i que busca "perjudicar el negoci de Twitter espantant els anunciants amb denúncies incendiàries". Es refereix a un informe publicat al juny en el qual el Centre acusava Twitter de no prendre mesures contra el "99% de l'odi emès pels subscriptors de Twitter Blue, la qual cosa suggereix que la plataforma els permet trencar les seves normes amb impunitat i fins i tot està potenciant mitjançant algorismes els seus tuits tòxics".

L'estudi del Centre es va enfocar en els tuits que contenien discurs d'odi d'un conjunt de cent subscriptors de Twitter Blue —de pagament— que van ser reportats amb les mateixes eines de la xarxa social, i els missatges de la qual seguien actius en la seva majoria quatre dies després d'aquest avís, indica el resum del grup. En declaracions a The New York Times, el director executiu del grup, Imran Ahmed, va dir que "les accions d'Elon Musk són un intent flagrant de silenciar una crítica honesta i una recerca independent", i va sostenir que l'empresari busca contrarestar la mala premsa "i reconstruir la seva relació amb els seus anunciants". També va respondre a una qüestió de l'advocat de Musk sobre el finançament del grup i la seva possible "agenda oculta", assegurant que no rep fons "d'empreses tecnològiques, governs ni els seus afiliats".

Des que Musk va adquirir Twitter i s'hi va posar al capdavant, ha imposat nombrosos canvis per intentar monetitzar els serveis de la xarxa social i augmentar els seus ingressos, al mateix temps que retallava en despeses com les de personal, la qual cosa no ha tingut una bona acollida entre els anunciants.