Grècia celebra avui eleccions anticipades, una cita a la qual el conservador Kyriakois Mitsotakis és el clar favorit per succeir el primer ministre, l'esquerrà Alexis Tsipras. En total estan cridats a votar prop de 10 milions d'habitants que podran dipositar el seu vot a 21.478 col·legis electorals repartits per tot el país.

Les eleccions anticipades se celebren en plenes vacances escolars, per això la gran incògnita de les jornada serà l'índex de participació. El sistema grec no contempla oferir dades sobre la participació al llarg de la jornada electoral.

Segons informen els mitjans locals, de moment la jornada està transcorrent en calma i amb una assistència relativament fluida. Els col·legis han obert a les 07.00 hora local i romandran oberts fins les 19:00h, i s'espera que dues hores més tard hi hagi les primeres projeccions de vot fiables. El que hi hagi una estimació fiable més o menys primerenc dependrà sobretot dels resultats que obtinguin els petits partits.

Segons l'enquesta mes recent, realitzada per l'institut demoscòpic Marc per a la cadena privada de televisió ANT1, Nova Democràcia treu un avantatge d'11,4 punts al partit en el Govern Syriza. L'institut veu set partits dins del Parlament, dels quals tres se situen poc per sobre del 3 % mínim.

Un d'aquests partits és Mera25, de l'exministre de Finances Yanis Varufakis, qui ha estat el primer líder en votar avui. "La democràcia pertany als qui tenen el coratge de defensar-la avui votant... Felicitats a tots els ciutadans que s'aixequen del seu sofà per votar", va dir Varufakis després d'anar a un col·legi en un barri costaner de la capital.

Alexis tsipras grecia eleccions - Efe

Efe

El primer ministre, Alexis Tsipras, ha votat com de costum a Kypseli, un barri obrer al cor d'Atenes, on ha estat rebut calorosament pels votants. "Avui és un dia crucial per a la democràcia. Els grecs i els grecs han de decidir per si mateixos sobre el curs que prendrà el país en els propers quatre anys... decideixen sobre les seves vides. Demano als ciutadans que exerceixin el seu dret de vot. Malgrat les altes temperatures, és important prendre's vint minuts per votar", va dir Tsipras.

Mitostakis, per la seva part, ha votat en un barri popular de la perifèria, on molts votants competien per fer-se fotos amb ell. El líder de Nova Democràcia s'ha mostrat confiat de la victòria del seu partit i en declaracions a la sortida del col·legi ha afirmat estar segur que "a partir de demà comença un futur millor per a la nostra pàtria".