Els escocesos ja han votat si el Partit Nacional Escocès (SNP) ha de tenir majoria absoluta i si l'independentisme (SNP, verds i Alba) augmenten la majoria que ja tenien per poder pressionar Downing Street i aconseguir un segon referèndum d'autodeterminació.

Els centres electorals han tancat a les 23h d'aquest dijous (22h hora local) en una jornada molt freda, amb neu en algunes ciutats, entre elles Edimburg, i en els quals més de quatre milions de persones estaven cridades a votar, encara que molts ja ho havien fet prèviament per correu.

A més del fred, la pluja i la neu, les eleccions també s'han vist marcades, com no podia ser d'una altra manera, per la pandèmia de la Covid-19. De fet, el procés electoral ha quedat alterat de manera que el recompte no començarà fins demà al matí i els resultats no es coneixeran fins el dissabte per la tarda.

elecciones escocia - efe

Cua de votants en un centre de votació de Glasgow / Foto: Efe

En aquest sentit, alguns candidats han estimat que la participació en aquests comicis regionals, que acostuma a situar-se per sobre del 50%, serà aquesta vegada més baixa a causa de la pandèmia. Com a part de les mesures anticovid, els centres electorals han fixat punts d'entrada i sortida diferents per als votants, a fi de mantenir la distància social, fet que ha generat algunes files per entrar.

La jornada dels candidats 

Com és habitual, els líder polítics han anat a votar pel matí. La primera ministra, Nicola Sturgeon, tot i que ja havia votat per correu, ha passat una estona al seu districte de Glasgow saludant i agraint el suport als votants del seu partit. La líder de l'SNP, a més, ha hagut d'enfrontar-se a uns activistes ultres del partit Britain First, als quals ha acusat de "racistes" i "feixistes".

També ha votat a Glasgow el líder laborista escocès, Anas Sarwar, que en declaracions a Efe ha descartat qualsevol pacte amb el nacionalisme escocès després que la mateixa Sturgeon digués avui  en una entrevista amb el diari escocès Daily Record que vol treballar amb el Laborisme per reconstruir Escòcia després de la pandèmia. "No farem pactes, ni acords, ni coalicions, però treballaré amb partits i amb polítics de forma individual sobre els assumptes en què estem d'acord", ha dit Sarwar.

Anas Sarwar partit laborista - @SarahBoyack

El líder laborista escocès, Anas Sarwar, amb membres i simpatitzants del partit durant la jornada de votació / Foto: @SarahBoyack

Per altra banda, els conservadors, liderats per Douglas Ross, continuaran sent la segona força al Parlament si la majoria d'enquestes encerten. Tanmateix, aquest espai es troba cada vegada més debilitat a causa de la impopularitat al país del primer ministre britànic, Boris Johnson. De fet, ara fa pocs dies, el mateix Ross va dir que si Johnson havia trencat el "codi ministerial" hauria de dimitir, en referència a les acusacions de corrupció que pesen sobre el seu Executiu.

També queda per veure quins suports reben els liberals, a qui els sondejos els donaven el 6% dels vots, i els Verds, que poden tornar a ser claus per a Sturgeon si aquesta no aconsegueix la majoria absoluta. També és una incògnita si el nou partit de l'exprimer ministre Alex Salmond, Alba, entrarà a l'hemicicle, tot i que la majoria d'enquestes pronosticava que no.

alex salmond alba - alba

L'exprimer ministre Alex Salmond s'ha deixat veure molt en campanya per impulsar el seu nou partit, Alba / Foto: Alba

El 'superdijous'

A banda de les eleccions escoceses, un total de 48 milions de britànics han votat avui en unes eleccions municipals parcials i regionals en les quals hi havia en joc més de 4.500 regidories en 143 ajuntaments i 13 alcaldies, entre les quals la de Londres.

Els ciutadans també han escollit aquest dijous un conjunt de 39 comissionats de policia, així com un escó de la Cambra dels Comuns per a la circumscripció de Hartlepool (nord-est d'Anglaterra), després de la dimissió del diputat laborista Mike Hill per les acusacions d'assetjament sexual que pesen sobre ell. Els resultats se sabran entre divendres i dissabte.

elecciones regionales reino unido - efe

Un agent de policia entra a votar en un centre electoral de Londres / Foto: Efe

Per últim però no menys important, també s'han celebrat eleccions al Senat gal·lès, on l'independentisme -a través del Plaid Cymru (Partit Gal·lès en idioma gal·lès) pot consolidar la seva tercera posició a la cambra amb el 20% dels vots, només per darrere dels laboristes i els conservadors. Està previst que els resultats es donin a conèixer aquest divendres.

 

Imatge principal: la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, vol fer servir una previsible majoria independentista per aconseguir el segon referèndum / Efe