Tot i que és merament residual, l'extrema dreta britànica ja ha tingut el seu moment de protagonisme a les eleccions escoceses. Ha estat quan els activistes del partit ultra Britain First Jayda FransenJames Dowson s'han apropat fins al centre electoral on es trobava la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, a la ciutat de Glasgow, per increpar-la.

Mentre Sturgeon estava saludant i agraint el suport als votants del Partit Nacional Escocès (SNP), els ultres s'han apropat i han començat a criticar-la, tal com han recollit diversos mitjans escocesos després que s'hagi publicat a Twitter un vídeo  gravat pel mateix Dowson.

 

Els ultres han acusat Sturgeon de ser una "feixista" i, alhora, li han retret que vulgui convertir Escòcia en una "república socialista". El mateix Dowson s'ha presentat com un escocès orgullós del seu país que no vol veure com aquest queda "dividit".

També li han tirat en cara tot el que té a veure amb les acusacions d'abús sexual de les quals l'exprimer ministre escocès Alex Salmond ha sortit absolt. La mateixa Sturgeon també es va veure esquitxada mediàticament pel cas, però finalment també va ser absolta en el seu cas d'haver violat el codi ministerial.

La resposta d'Sturgeon

Tot i que en un primer moment Sturgeon ha evitat donar-los protagonisme, finalment els ha respost en veure que la seguien. "No saps res d'aquesta circumscripció", li ha dit a Fransen, que és candidata per aquesta zona de la ciutat pel partit ultra. "Ets una feixista i una racista. I el sud de Glasgow et rebutjarà", li ha etzibat.

Fransen és una coneguda activista antiislàmica que ha estat condemnada a 36 mesos de presó pel delicte de discriminació per motiu religiós amb agreujant.

Amb aquestes eleccions, Sturgeon espera revalidar i ampliar la majoria de l'SNP​ amb l'esperança que el triomf li doni força per pressionar el primer ministre britànic, Boris Johnson, per tal que aquest accepti fer un segon referèndum d'autodeterminació al país. Algunes enquestes donen la majoria absoluta a l'SNP i, en qualsevol cas, tot sembla indicar que revalidant el pacte amb els verds -que també són independentistes- Sturgeon podrà governar cinc anys més.

 

Imatge principal: fragment del vídeo on es veu Sturgeon increpada pels ultres / @MattHopeNotHate