L'exgovernant brasiler Luiz Inácio Lula da Silva i l'actual mandatari, Jair Bolsonaro, es disputaran la presidència el proper 30 d'octubre en la segona volta de les eleccions, després d'haver quedat a molt curta distància en els comicis d'aquest diumenge. El resultat de la primera volta —Lula 48,3% i Bolsonaro 43,2%— ha estat molt més ajustat del que anticipaven els sondejos d'intenció de vot, que situaven l'expresident 14 punts per sobre del líder de la ultradreta i fins i tot preveien la possibilitat que pogués depassar la meitat dels vots. Al final del recompte, Lula s'ha quedat a menys de dos punts (4,7 milions de vots) d'un triomf en primera volta, però la victòria ha tingut un cert sabor amarg per la inesperada demostració de força del bolsonarisme tant a nivell nacional com regional.

Lula, convençut de la victòria

Després de conèixer-se els resultats, un Lula somrient ha afirmat que guanyarà en la segona volta i ha mostrat confiança que tornarà a la direcció de l'Estat que va ostentar entre 2003 i 2010. No obstant això, conscient que el triomf ha estat més ajustat de l'esperat, Lula l'ha posat en perspectiva i ha recordat l'ocorregut el 2018, quan va seguir les eleccions des de la presó, condemnat per corrupció. "Per valorar allò d'avui cal recordar el que estava passant fa quatre anys. Jo era vist com si fos un ésser humà fora de la política", ha dit Lula. La situació de Lula va fer un gir l'abril del 2021, quan el Tribunal Suprem va anul·lar les dues condemnes per les quals va complir 580 dies de presó i li va tornar els drets polítics, la qual cosa li va permetre tornar a ser candidat.

Bolsonaro, en canvi, ha atès la premsa a Brasília amb un gest seriós, reconeixent que hi ha una "voluntat de canvi" en l'electorat, encara que ha manifestat confiança en la victòria el 30 d'octubre. Una de les incògnites en la jornada era si el líder de la ultradreta reconeixeria el resultat en el cas de no guanyar els comicis, després d'haver liderat una campanya sistemàtica per qüestionar la fiabilitat del sistema electoral. En comentar els resultats, no els ha posat en dubte ni ha tornat a atacar el sistema electoral, però sí que ha aprofitat per reiterar la seva desconfiança en les enquestes.

Resultats molt ajustats

El recompte ha mantingut en suspens els brasilers. Bolsonaro ha estat per davant pràcticament des del tancament dels col·legis electorals, fins que Lula ha aconseguit l'avançament amb el 70% escrutat, tres hores després del final de la jornada de votació. A diverses ciutats s'han escoltat crits d'alegria quan s'ha produït l'avançament, però els ànims dels seguidors de Lula s'han anat refredant a mesura que avançava el recompte i quedava clar el panorama d'una segona volta, amb forces equilibrades.

Els resultats han confirmat un fet que s'intuïa des d'abans de l'inici de la campanya: han estat unes de les eleccions més polaritzades de la democràcia, ja que els dos candidats més votats han acaparat el 91% dels sufragis, una dada només superada el 1994, quan la suma de Fernando Henrique Cardoso i Lula va arribar al 95%.

En tercera posició aquest diumenge, a gran distància, s'ha materialitzat una sorpresa: la senadora Simone Tebet (4,1%), capdavantera d'una coalició de centredreta, ha avançat el laborista Ciro Gomes (3,0%), que s'ha enfonsat després d'haver rebut el 12,4% dels vots el 2018. L'abstenció ha estat del 20,94%, lleugerament superior a la dada de fa quatre anys (20,30%). La jornada de votació ha transcorregut amb tranquil·litat a tot el país, i tan sols s'han registrat alguns incidents aïllats, incloent 366 detencions relacionades amb 1.188 delictes electorals, segons dades del Ministeri de Justícia.

Els resultats regionals

Els brasilers també han renovat aquest diumenge els governs regionals i el Congrés Nacional. En l'àmbit regional, el bolsonarisme ha escollit governadors en tres estats importants (Rio de Janeiro, Brasília i Paranà) i ha obtingut un gran resultat a São Paulo, l'estat més ric i poblat del país, amb 46 milions d'habitants. El resultat més sorprenent ha estat precisament el de São Paulo, on contra tot pronòstic, l'exministre bolsonarista Tarcísio de Freitas ha quedat en primer lloc (42%), per davant de Fernando Haddad (35%), candidat recolzat per Lula, en una disputa que es resoldrà també d'aquí a quatre setmanes.

El resultat és tot un revés per al partit de Lula, perquè Haddad liderava els sondejos folgadament i perquè demostra la gran influència de Bolsonaro a la regió, ja que el candidat a governador era poc conegut per l'electorat i ni tan sols va néixer en aquesta regió. A Rio de Janeiro, bressol polític de Bolsonaro, ha resultat reelegit el governador Cláudio Castro, amb el 58% dels vots, un resultat contundent, molt superior al que vaticinaven les enquestes, i que ha doblegat els vots del candidat avalat per Lula, Marcelo Freixo.