En una espectacular desfilada, 22 mòmies de reis i reines de l'Imperi Nou (segles XVI - XI aC) van abandonar dissabte el Museu Egipci i van recórrer el Caire a bord de vehicles blindats amb decoració faraònica, acompanyats per guardes a cavall i sacerdots com en l'antiguitat.

Les mòmies van passar per l'emblemàtica plaça Tahrir, decorada amb estendards i il·luminada amb torxes i llums de colors, així com la música d'un grup de tambors en directe i de l'orquestra simfònica de l'Òpera del Caire, que va posar la banda sonora al batejat com a "desfilada daurada".

trasllado mòmies egipto efe 2

L'ambientació faraònica, omnipresent en tot l'espectacle / Efe

Les mòmies van ser traslladades fins al Museu de la Civilització Egípcia, ubicat al sud-est del Caire, on van ser rebudes per una salva de canons i a tot el camí van estar acompanyades per cavallers i sacerdots vestits com en l'època faraònica.

Reclam turístic

Els principals carrers del centre de la capital egípcia havien estat tancats al trànsit i la seguretat reforçada a tot el recorregut per a un esdeveniment que les autoritats egípcies han estat mesos preparant al detall de manera que serveixi de reclam per als turistes enmig de la pandèmia del coronavirus.

"Confio que l'esdeveniment d'avui tingui una resposta positiva per a la promoció turística d'Egipte", va afirmar el ministre d'Antiguitats i Turisme, Jaled a l'Anani, qui va estar acompanyat avui per la directora general de la Unesco, Audrey Azoulay, que va viatjar al país àrab per a l'ocasió.

trasllado mòmies egipto efe 3

Vista general del trasllat / Efe

"Entenem el valor del nostre patrimoni cultural únic i ho respectem i protegim, i fem tot el possible per preservar-lo per a les generacions futures de tota la humanitat", va dir Al Anani en un comunicat.

El president egipci, Abdelfatah al Sisi, també va ser present per rebre a les mòmies, que comptaran amb una galeria pròpia a l'acabat de rehabilitar Museu de la Civilització Egípcia, l'obertura de la qual al públic després de la seva última reforma serà aquest mateix diumenge.

Tanmateix, no serà fins al 18 d'abril quan es podran veure les mòmies, que ara hauran de reposar després del seu viatge per evitar qualsevol desperfecte en els seus delicats teixits i ossos.

El trasllat

El cap del magatzem i del laboratori de conservació de les mòmies al Museu de la Civilització Egípcia, Ismail Mustafa, va explicar a Efe que les fràgils mòmies van anar transportats en "càpsules de gas nitrogen" per protegir-les.

El conservador va agregar que els estudis necessaris per al trasllat de les mòmies van començar el 2017, fins que el projecte de la desfilada va prendre forma a finals de 2020 i que en les passades setmanes ha estat assajat diverses vegades, amb mòmies no pertanyents a reis i reines.

La majoria de les mòmies que han estat traslladades avui pertanyen a la XVIII Dinastia (1550-1295 aC) i entre elles hi havia la de la reina Hatshepsut, primera dona que va governar l'Imperi faraònic, ja que, si bé no podia assumir el poder pel seu sexe, ho va fer en nom del fill del seu marit, Tutmosis II.

trasllado mòmies egipto efe 4

Cada vehicle portava una mòmia, en aquest cas, la del faraó Amenhotep II / Efe

Unes altres tres reines de la mateixa dinastia, Tiy, Meritamun i Ahmose-Nefertari, van desfilar juntament amb un total de 18 reis, cinc de la XIX Dinastia (1295-1186 aC), entre els que figura el conegut rei Ramsés II; a més de Ramses III, IV, V, VI i IX, tots ells governants de la XX Dinastia (1186-1069 aC).

Les 22 mòmies van ser trobades a finals del segle XIX a la necròpolis de Deir al Bahari i a la Vall dels Reis, ambdós ubicats a la localitat monumental de Luxor, al sud d'Egipte, en la qual han estat descoberts la major part dels enterraments i tresors dels faraons.

Des de Luxor, van arribar al Caire recorrent el Nil i van ser conservades i posteriorment exposada al Museu Egipci, un edifici avantguardista a començaments del segle XX que en l'actualitat ha quedat obsolet, perquè el que a la seva nova llar comptaran amb les millors condicions i les últimes tecnologies per prologar la seva existència milers d'anys més.

 

Imatge principal: Vehicles blindats amb decoració faraònica traslladen les mòmies / Efe