La lluita de les dones per assolir la igualtat real ja fa anys que dona la volta al món. Des dels països més subdesenvolupats fins als més avançats, són moltes les injustícies que pateix el 50% de la població mundial. Ara bé, en determinades zones del planeta, aquestes desigualtats esdevenen amenaces, tortures i, a més, obeeixen a un altre tipus d'opressió: la nacional.

Un exemple és el territori del Sàhara Occidental ocupat pel Marroc. En aquesta part oblidada del món, les dones sahrauís no només pateixen desigualtats respecte dels homes, sinó que també es veuen discriminades per la seva condició nacional.

Així ho denuncia a ElNacional.cat una periodista d'Equipe Media i activista pels Drets Humans des de la ciutat d'Al-Aaiun, la capital sahrauí ocupada pel Marroc. "Si les dones sahrauís surten per exemple el 8-M a protestar o fer qualsevol mena d'activisme, són identificades per centenars de policies que les detindran i torturaran", explica la periodista que prefereix mantenir-se en l'anonimat per qüestions de seguretat.

Assetjament i aïllament

L'assetjament de les forces marroquines s'ha agreujat des que el Front Polisario va declarar l'estat de guerra el passat mes de novembre. Actualment són centenars d'agents marroquins els que mantenen sota vigilància extrema desenes d'activistes sahrauís. Un dels casos més greus és el de l'activista Sultana Khaya, obligada a romandre sota arrest domiciliari des de fa un mes.

 

L'activista Sultana Khaya denuncia l'atac que ha patit amb un producte tòxic i que perjudica el seu ull de vidre / Vídeo: Equipe Media

De fet, ara fa pocs dies, Khaya va ser atacada amb un producte tòxic per policies que vigilen la seva casa les 24 hores del dia. L'agressió ha danyat l'ull de vidre de l'activista, el qual té des del 2007 quan va perdre el seu després que un policia li arranqués en una protesta prosahrauí. La seva neboda, Fayda Khaya, també va ser agredida per intentar visitar la seva àvia.

"Però la resistència és quelcom que és a la sang dels sahrauís, les dones escullen enfrontar-se amb la policia als carrers siguin quines siguin les conseqüències. Les dones sahrauís creuen que l'única manera de fer sentir la seva veu és ensenyar al món que estan lluitant contra l'ocupació", reivindica l'activista. "Encara que rarament aconseguim arribar a la comunitat internacional des que l'ocupació va imposar un bloqueig mediàtic absolut", lamenta.

 

Policies marroquins vigilen i assetjen el domici de Sultana Khaya / Vídeo: Equipe Media

Un 8-M difícil

Un exemple d'aquesta resistència és que dos dies abans del 8-M, centenars de dones van sortir als carrers dels territoris ocupats per reivindicar el feminisme i la independència del seu país. Organitzar les protestes és quelcom molt complicat a causa d'aquest aïllament de les activistes, fet que va obligar les sahrauís a sortir al carrer dos dies abans.

"Es va trigar massa a preparar-se i va costar massa energia mantenir el dia i hora de la manifestació. Per això la celebració no va ser el mateix dia, sinó dos dies abans del 8 de març. Desenes de dones es van reunir als carrers agitant banderes i repetint consignes per posar fi a l'ocupació. Pocs minuts després, dotzenes de vehicles policials van arribar per dissoldre l'acció i tancar els carrers on s'estava fent", relata.

 

Desenes de dones sahrauís reivindiquen el 8-M i la independència tot i l'ocupació marroquina / Vídeo: Equipe Media

Un grup de dones de la Coordinadora de Gdeim Izik es va dirigir a la casa de el pres polític sahrauí Mohamed Lamin Haddi, que ja porta diverses setmanes en vaga de fam. La seva família no sap res d'ell des del 25 de febrer, ja que les autoritats marroquines no permeten visitar-lo ni tenir cap contacte amb ell, ni tan sols telefònic. Tanmateix, aquesta visita de solidaritat va haver de ser avortada per la vigilància que la policia marroquina havia establert.

La repressió marroquina, també portes endins

Aquesta prohibició que el Marroc imposa sobre les reivindicacions feministes de les sahrauís es repeteix al seu propi territori. Segons explica la periodista d'Equipe Media, "el Marroc no accepta cap mena de moviment que pugui conduir a una gran resistència contra el règim dictatorial". 

Així doncs, l'única manera que les dones marroquines tenen per celebrar i reivindicar dies com el 8-M és a través de les xarxes socials. I, tot i que la societat sahrauí és una societat "conservadora" i molt arrelada en la religió, mostra certs avenços respecta la marroquina.

mujeres sahara occidental frente polisario - europa press

Dues dones empunyen fusells d'assalt en la celebració del 45è aniversari de la República Sahrauí als territoris alliberats / Foto: Efe

"Som millors que la societat marroquina. La nostra societat impedeix qualsevol mena de violència dels marits contra les seves dones", explica. Ara bé, encara hi ha molt per fer. "La societat no fa res contra la violència que, per exemple, pugui venir dels germans", lamenta.

A més, a la societat sahrauí hi ha menys normes pels homes que per les dones i aquestes últimes no tenen permés viatjar on vulguin sense permís. "Les famílies poden interrompre o intervenir sobre qualsevol decisió que hagi pres una dona", lamenta.

Tanmateix, i tal com reivindica l'activista amb què ha parlat aquest diari, "les dones sahrauís lideren les protestes i la resistència" contra el Marroc. "Estan fent grans sacrificis per la seva pàtria", conclou orgullosa.