El president dels EUA, Donald Trump, ha acusat avui el diari The New York Times de "frustrar" un pla del seu Govern per matar el líder de Daesh, Abu Bakr al-Baghdadi, sense aportar detalls sobre la seva denúncia. "El fracassat New York Times va frustrar un intent dels EUA per matar el terrorista més buscat, al-Baghdadi. [Van posar] Els seus interessos malaltissos per sobre de la seguretat nacional", ha escrit Trump en un d'una llarga tirallonga de tuits a primera hora del matí. Trump no ha donat detalls sobre la manera com el rotatiu novaiorquès va poder desbaratar una operació militar o d'intel·ligència contra el capitost del grup gihadista.

Viu? Mort?

El més curiós de tot és que ni tan sols no està clar que al-Baghdadi sigui viu. En els últims anys hi ha hagut amb freqüència especulacions sobre la seva mort. Recentment, l'Observatori Sirià de Drets Humans va anunciar que havia confirmat la mort del terrorista per mitjà de fonts que incloïen "capitostos de primera i segona fila de l'Estat Islàmic". El passat 16 de juny, el Ministeri rus de Defensa va revelar que al-Bagdadi podria haver mort el 28 de maig en un bombardeig de l'aviació russa al sud de la ciutat de Raqqa, en aquell moment bastió dels extremistes a Síria, una cosa que fins ara cap altra font no ha pogut corroborar. Aquesta mateixa setmana, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va indicar que els serveis d'intel·ligència russos estan provant de verificar si al-Baghdadi està viu o mort. No obstant això, el secretari de Defensa dels EUA, James Mattis, va dir aquest divendres que "fins que no vegi el seu cos", assumirà que al-Bagdadi continua viu, i va insistir que el Govern nord-americà no té proves de la mort del líder terrorista.

Davant The New York Times

Trump, molt hostil a la majoria dels grans diaris nord-americans, ha mantingut una relació ambivalent amb The New York Times des que va arribar al poder, el gener passat. Així, tant aviat acusa el diari reiteradament de manipular informació, com dona exclusives a alguns dels seus periodistes, i fins i tot li va concedir una llarga entrevista aquesta setmana.