El president dels EUA, Donald Trump ha declarat avui l'emergència nacional a la frontera amb Mèxic. La Casa Blanca té la intenció de recaptar uns 8.000 milions de dòlars per a la construcció del mur amb Mèxic, 6.600 milions mitjançant la declaració d'emergència que se sumaran als 1.375 milions aprovats pel Congrés.

El president estatunidenc, Donald Trump, va citar avui una suposada "invasió" als EUA amb "drogues i tràfic de persones" per a justificar el seu recurs a una declaració d'"emergència nacional i reunir així uns 8.000 milions de dòlars per a finançar la construcció d'un mur a la frontera amb Mèxic.

"Avui signaré una emergència nacional (per a aconseguir fons per al mur) (...) perquè estem parlant d'una invasió del nostre país amb drogues, amb tràfic de persones", va dir Trump en una declaració davant els periodistes a la Casa Blanca.

Estat d'emergència nacional

Abans fins i tot que el Congrés aprovés aquest dijous una proposta pressupostària que incloïa 1.375 milions de dòlars per a la construcció del mur fronterer, el mandatari va anunciar la seva intenció de declarar l'estat d'emergència nacional per poder esgarrapar més fons federals amb què dur a terme el seu projecte.

El president aspira així a recaptar uns 8.000 milions de dòlars -un valor molt per sobre dels 5.700 milions de dòlars sol·licitats inicialment per la Casa Blanca- per construir uns 376 nous quilòmetres de barrera fronterera (234 milles) a la frontera sud del país.

Segons han comentat avui fonts de la Casa Blanca als periodistes, encara que la quantia sigui significativament més gran, la intenció del Govern continua sent construir aquests 376 quilòmetres de barrera, formada per pals d'acer i que "no serà un mur de formigó", després d'un acord assolit sobre això amb els demòcrates.

"Un dels motius pels quals hem localitzat més de 5.700 milions és per garantir que comptem amb els fons necessaris per dur a terme el projecte", va assenyalar durant la trucada un alt funcionari de la Casa Blanca, que va demanar de no ser identificada. La intenció del Govern és obtenir els fons dels Departaments de Defensa i del Tresor.

En total, l'Administració transferiria 6.000 milions de dòlars del Pentàgon (2.500 milions de la seva partida per a la lluita contra el narcotràfic i 3.500 milions del seu pressupost per a construcció d'instal·lacions militars) i els 600 milions restants procedirien del fons de confiscacions per drogues del Tresor.

Aquest tipus de declaració atorga temporalment al president dels EUA un poder especial per fer front a una crisi.