Més de mil persones han estat detingudes aquest dimecres a Rússia en una protesta convocada per un moviment pacifista contra la mobilització parcial decretada pel president rus, Vladímir Putin, per fer front a les derrotes durant la guerra d'Ucraïna, que ja fa 211 dies que va començar. A Txetxènia, també hi ha hagut reaccions contra la guerra i no ha estat una excepció. 

Les mares dels reservistes convocats van decidir concentrar-se a la plaça principal de Grozni, la capital txetxena, per protestar contra la mobilització general. El canal Adat1 exposava que diverses dones havien protestat el centre de la ciutat en contra que els seus fills siguin enviats a Ucraïna. Unes mares que, tal com recullen diversos comptes de Twitter, entre ells el de la investigadora Marta Ter, haurien estat detingudes. 

El líder de Txetxènia i amic de Putin, Ramzan Kadírov, hauria parlat ja amb aquestes 20 dones detingudes. "Si els homes que viuen amb aquestes dones no les poden mantenir callades, haurien de ser enviats a Ucraïna també". En aquest sentit, el líder de la regió ha exposat que les persones que protestin, seran les primeres a ser enviades al front. 

Així doncs, amb aquest missatge de Kadírov, aquestes dones no només tindran els seus fills lluitant a la guerra d'Ucraïna, sinó que ara també els seus marits seran enviats. Segons unes imatges compartides pel mateix compte de Twitter, es pot veure una mobilització a Txetxènia amb molts reservistes manifestant-se en contra de la crida. 

Alguns d'aquests joves han manifestat a les xarxes socials que no volen anar a la guerra. "Estic mobilitzat. Si m'envien a Ucraïna, em rendiré segur. Per a mi és una vergonya morir com a ocupant, morir per Rússia". I alguns han rebut fins i tot suggeriments. "Rússia és un país gran. Perdre-t'hi. Si al final has d'anar a Ucraïna, saboteja les teves unitats, envies la teva ubicació, explotes el depòsit d'armes". 

Navalni prediu una gran tragèdia

L'empresonat líder opositor rus, Aleksei Navalni, ha predit una gran tragèdia amb la mobilització de 300.000 reservistes russos per a la "guerra criminal" a Ucraïna. "Ara ja és clar que aquesta guerra criminal s'està agreujant i Putin intenta involucrar un nombre més gran de gent. Ell vol que es taquin amb sang centenars de milers de persones", va dir en videoconferència durant una vista judicial, segons informa el seu equip en un canal de Telegram.

Navalni, que compleix vuit anys de presó, ha assegurat que la magnitud del crim i el nombre d'implicats augmenta amb l'objectiu que "una persona conservi el poder personal", en al·lusió al cap del Kremlin, al poder des del 2000.

 

Imatge principal: el líder de Txetxènia, Ramzan Kadírov / Europa Press