A partir d'avui divendres, 1 d'octubre, el DNI ja no és suficient per a poder entrar al Regne Unit. Deu mesos després que es materialitzés el Brexit i finalitzat el període de transició, els documents nacionals d'identitat europeus deixaran de ser vàlids. D'aquesta manera, tots els ciutadans que vulguin accedir al país ho hauran de fer necessàriament amb el passaport. Aquesta mesura afecta els ciutadans de la Unió Europea, l'Espai Econòmic Europea i Suïssa. 

El ministeri d'Exteriors espanyols va recordar ahir a través d'una piulada a qui tingui intenció de viatjar al Regne Unit a partir d'avui que "per exigències de les autoritats britàniques, el passaport serà necessari". A més, el departament ha actualitzat la recomanació de viatges de la seva pàgina web, en la que s'expliquen les excepcions en què no serà obligatori presentar el passaport per entrar en territori britànic.

Excepcions  

Concretament, fins a finals de 2025, qui s'hagi registrat al Programa d'Assentament, aquelles persones que ho hagin tramitat, però el seu cas encara no s'hagi resolt, qui tingui un permís familiar per aquest programa i aquells que tinguin un permís de treballador fronterer. En total, més de 350.000 espanyols s'han registrat a aquest sistema que el Regne Unit ha posat en marxa per ciutadans de la UE que residien al país abans del 31 de desembre de 2020. Així, podran seguir utilitzant el DNI. 

D'aquesta manera, els estats europeus s'alinearan amb altres països del món en els requisits d'entrada al Regne Unit. Així han justificat l'exigència del passaport des de l'Ambaixada Britànica a Madrid, que també han assegurat que la mesura garantirà un major nivell de seguretat. Segons la institució, els documents nacionals d'identitat són més vulnerables a les falsificacions.

Targeta sanitària 

Fa poc més d'un mes, l'ambaixador Hugh Elliot ja va avisar la població espanyola d'aquest canvi: "Volem assegurar-nos que puguin seguir viatjant còmodament al meu país i per això és important que siguin conscients d'aquest canvi i preguin mesures si així ho necessiten". 

Altres documents, com ara la targeta sanitària europea, continuen tenint la mateixa calidesa. Si durant l'estança es necessita atenció sanitària, aquesta es podrà seguir emprant sense problema. Pel que fa a la conducció, els ciutadans de la Unió Europea poden conduir per territori britànic qualsevol mena de vehicle que figuri en la seva llicència en el seu país d'origen. És a dir, no és necessari un carnet de conduir internacional. 

A la imatge principal, Westminster (Londres) / Efe