El Regne Unit ha tancat un acord d'intercanvi amb Corea del Sud d'un milió de dosis de Pfizer. Es tracta d'un intercanvi i no pas un regal, per tant, Corea del Sud haurà de tornar el mateix volum de dosis abans de final d'any, segons destaca el The Guardian.

La iniciativa té previst que ajudi a Corea del Sud a aconseguir el seu objectiu que és vacunar el 70% de la seva població amb segones dosis a finals d'octubre. El primer lot s'enviarà d’aquí a unes setmanes.

Aquest, però, no és el primer intercanvi que realitza el Regne Unit. Fa unes setmanes se'n va fer un amb Austràlia. S'han enviat 4 milions de dosis de Pfizer des del Regne Unit com a part d'aquest acord, destaca el mateix rotatiu. 

El Regne Unit té més de 48 milions de persones amb una primera dosi administrada (89% dels majors de 16 anys) i més de 44 milions han rebut ja la segona dosi (el 81%). Segons Eurostat i el Banc Mundial, el Regne Unit té, amb dades del 2019, 66,65 milions d'habitants. 

Tal com recull el mateix diari, aquests intercanvis, segons ha remarcat el secretari de salut del país, Sajid Javid, no tindran cap impacte en el programa de vacunació del país ni tampoc l'esquema de subministraments de Covax, la iniciativa que busca un accés igualitari a les vacunes arreu del món. 

Què hi ha darrere els intercanvis?

Alguns països no arriben ni a l'1% de població vacunada. En aquest context, sobta, si més no, que hi hagi vacunes caducades o bé aquest tipus d'intercanvi. De fet, és possible que per evitar que caduquin vacunes, el Regne Unit hagi començat aquesta política d'intercanvis. És a dir, entregar un nombre determinat de dosis amb el compromís que, tard o d'hora, siguin 'retornades'. 

A Catalunya li han caducat 69.129 dosis de vacunes contra el coronavirus. Això són 9.103 vials, uns 20 vials per centre –tenint en compte que el Departament de Salut compta 400 centres–. Unes dades que en forma de percentatge no arribarien a l'1%, concretament es tracta d'un 0,6% de dosis de vacuna d'un total d'11.863.410 dosis rebudes. Així ho ha explicat aquest dimecres la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, durant la roda de premsa setmanal dedicada a informar sobre la vacunació a Catalunya. 

El motiu podria ser un error de càlcul. Durant l'estiu la demanda per vacunar-se va caure, ja sigui perquè la gent estava de vacances i no era una qüestió prioritària o bé perquè els que volien vacunar-se ja ho havien fet o estaven pendents de les segones dosis. En aquest context, Salut va calcular o predir que la demanda es reactivaria al setembre, quan la rutina també tornés. Però no ha estat ben bé així. La reactivació no ha estat l'esperada. Cabezas ha explicat que ja no demanen dosis de vacuna al ministeri perquè ja en tenen a les neveres, i tampoc les distribueixen dels centres d'emmagatzematge cap als punts de vacunació per evitar que es facin malbé. 

 

 

Imatge principal: diverses xeringues per administrar vacunes / Efe