En els darrers dies s'estan viralitzant imatges del caos que hi ha al Regne Unit per la manca de subministrament de gasolina i aliments. En algunes zones, els ciutadans s'han trobat amb les estanteries del supermercat buides i s'han creat llargues cues a les benzineres pel temor a quedar-se sense carburant. Per què està passant ara això?

Tots aquests problemes tenen el seu origen en el Brexit. Tot i que el Regne Unit va marxar oficialment de la Unió Europea el 2020, no va ser fins a l'1 de gener d'aquest any que va abandonar oficialment el mercat únic europeu. Això, els ha canviat completament la cadena de subministrament i ha tingut molts efectes en la seva vida diària, que s'han vist agreujats per la crisi de la covid.

Entrebancs al transport

Una de les causes d'aquest desabastament és que els camions procedents de la Unió Europea ja no poden travessar lliurement les fronteres, sinó que han de passar molts tràmits de duana, el que fa que s'allargui molt l'arribada de mercaderies. Això, alhora, també provoca que s'alteri el ritme de producció, perquè hi ha molts productes que no es poden fabricar perquè no arriben matèries primeres per fer-ho.

camion reino unido efe

EFE

Sense treballadors

D'altra banda, el Brexit també està afectant el mercat laboral. Amb les noves lleis migratòries, més restrictives, els estrangers no poden entrar fàcilment al país. Ells eren qui feien les feines menys qualificades i ara falta personal per fer-les. Especialment, un dels sectors més afectats és el dels camioners. No hi ha prou conductors i això se suma als problemes de subministrament anteriors. De fet, per exemple, en algunes granges estan llençant la llet, ja que no hi ha camions per transportar-la i el producte es fa malbé.

Per tot plegat, els anglesos estan vivint aquests dies les conseqüències més directes del Brexit com la manca subministrament d'aliments i la distribució de la gasolina, entre d'altres.

La intervenció de l'exèrcit i altres mesures

Ara, els conductors de camions de l'Exèrcit estan preparats per si haguessin d'ajudar a transportar combustible a les estacions de servei. Per ordre de govern, els xofers militars -que rebran una formació d'emergència- portaran la gasolina a les estacions de servei on més calgui. A més, també s'ha aprovat una pròrroga en el període d'expiració de les llicències de conductors de mercaderies perilloses -autoritats a transportar gasolina- que amplia fins a febrer de 2022 la validesa dels permisos que caducaven d'aquí a final d'any.

gasolinera reino unido brexit - efe

EFE

D'altra banda, Boris Johnson ja ha pres algunes mesures, com expedir més de 5.000 visats d'urgència perquè arribin treballadors, tot i ser una decisió que va en contra del que ell sempre havia predicat.

Tot i això, els experts alerten que la situació trigarà a estabilitzar-se i temen especialment per l'època de Nadal, quan es dispara el consum.