La invasió russa d'Ucraïna podria ser "el començament de la tercera guerra mundial", que podria significar, al seu torn, la fi de la civilització tal com la coneixem. Així ho ha verbalitzat el filantrop i exfinancer George Soros. Supervivent a l'Holocaust i a l'ocupació soviètica, ha llençat un atac contra Vladímir Putin i Xi Jinping al Fòrum Econòmic Mundial a Davos. Soros, segons recull el The Guardian, ha advertit que els règims autocràtics estaven pujant i que l'economia mundial es dirigeix cap a una depressió. 

Soros ja s'ha convertit en una persona odiada pels membres d'extrema dreta dels Estats Units i també ha criticat a l'excancellera alemanya Angela Merkel per complaure Moscou i Beijing. Amb un estat d'ànim decaigut per la guerra que es podia respirar perfectament a Davos, Soros encara ha tingut temps d'enfonsar-los una mica més. "La invasió pot haver estat el començament de la Tercera Guerra Mundial i la nostra civilització pot ser que no sobrevisqui". "La invasió d'Ucraïna no ha sorgit del no-res. El món s'ha vist cada vegada més involucrat en una lluita entre dos sistemes de govern que són diametralment oposats entre si: societat oberta i societat tancada", destaca el mateix diari.

En aquest sentit, ha exposat que "la Xina i Rússia presenten l'amenaça més gran per a la societat oberta". Soros, que va dirigir l'atac financer especulatiu que va expulsar la lliura del mecanisme de tipus de canvi europeu ara fa 30 anys, ha dit que Europa havia respost correctament a la crisi provocada per la invasió russa. "Farà falta molt de temps per resoldre els detalls, però Europa sembla estar dirigint-se a la direcció correcta. Ha respost a la invasió d'Ucraïna amb una rapidesa important, unitat i vigor que no s'havien vist mai".

Critiques a Europa i a Merkel

Però Soros no només elogia Europa. També la critica. "La dependència d'Europa dels combustibles fòssils russos continua sent excessiva degut, en gran part, a les polítiques mercantilistes seguides per Angela Merkel. Havia fet tractes especials amb Rússia per al subministrament de gas i ha convertit a la Xina en el marcat d'exportació més gran d'Alemanya. Això va convertir Alemanya en l'economia amb el millor acompliment d'Europa, però ara s'ha de pagar un preu alt. L'economia d'Alemanya necessita ser reorientada. I això necessitarà molt de temps".

Els bloquejos de la Xina per combatre el coronavirus haurien portat a l'economia en caiguda lliure, segons constata el mandatari. Xi, però, no pot verbalitzar que ha comès un error. "A més de la crisi immobiliària, els danys seran tan grans que afectaran l'economia mundial. Amb la interrupció de les cadenes de subministrament, és probable que la inflació mundial es converteixi en una depressió mundial". En aquest sentit, Soros ha predit que potser Xi no podrà tenir un tercer mandat per aquests errors. "Mentre continua la guerra, la lluita contra el canvi climàtic ha de passar a un segon pla. Malgrat tot, els experts diuen que ja ens hem quedat molt enrere i que el canvi climàtic està a punt de convertir-se en irreversible. Això podria ser la fi de la nostra civilització". 

 

Imatge principal: George Soros / Wikimedia Commons