El president de la corporació britànica BBC, Richard Sharp, ha presentat la seva dimissió aquest divendres després que un informe trobés que va infringir les normes relatives als nomenaments públics, després d'haver facilitat la concessió d'un préstec a l'ex primer ministre Boris Johnson, que va ser qui el va proposar per a aquest càrrec. 

A través d'un comunicat, Sharp ha explicat que ha pres la decisió per "donar prioritat als interessos de la cadena", després de considerar que aquesta acusació "podria ser una distracció per a la bona feina que fa la corporació". Sharp havia estat acusat d'intercedir per a la concessió d'un préstec personal de 800.000 lliures (900.000 euros) a Johnson abans de ser designat al capdavant de la BBC, encara que sempre va rebutjar que hagués incorregut en un conflicte d'interessos quan va accedir a la feina, el 16 de febrer de 2021.

El préstec a Boris Johnson

El cas es remunta a la tardor del 2020, quan Sharp, que era assessor del Ministeri d'Economia, va posar en contacte el cap dels funcionaris, Simon Case, amb el seu amic Sam Blyth, cosí llunyà de Boris Johnson. Blyth es va oferir a ajudar a l'aleshores primer ministre en les seves dificultats financeres. Així doncs, Sharp va posar en contacte Blyth amb l'equip de Johnson i, finalment, va atorgar un préstec de 800.000 lliures a Johnson. El novembre d'aquell mateix any, Sharp va ser triat pel govern britànic per ser president de la BBC, i el febrer de 2021 va ser confirmat pel Parlament, però en cap moment, va esmentar la relació amb Johnson. 

L'antic banquer de Goldman Sachs ja va haver de comparèixer davant una comissió parlamentària després que el dominical The Sunday Times publiqués una investigació amb la qual revelava que l'exdirigent conservador l'havia recomanat per a la presidència només unes setmanes després que ell l'"ajudés a organitzar una garantia sobre un préstec de fins a 800.000 lliures". En l'informe independent elaborat per l'advocat Adam Heppinstall que s'ha conegut aquest divendres, es recomana portar a terme "una revisió de les normes actuals sobre el conflicte d'interessos (...) que inclogui una nova secció que abordi les relacions i interaccions entre candidats i nomenaments ministerials, i com es podrien fer públics assumptes confidencials o sensibles". El document suggereix així mateix "considerar l'assessorament a funcionaris d'alt rang en relació amb el maneig de conflictes potencials entre ministres i candidats".

En la seva declaració, Sharp admet que es va tractar d'un fet que li va passar "inadvertit" en declarar possibles conflictes d'interès. L'expresident de la BBC assenyala que "el punt de vista de Heppinstall és que al mateix temps que vaig infringir el codi que regeix els nomenaments públics, aquesta infracció no invalida necessàriament un nomenament".

Resposta de la BBC

Després que Sharp hagi anunciat la seva dimissió, la junta directiva de la BBC ha remarcat que el directiu és "una persona íntegra", a més d'"un president molt efectiu" per a la corporació. "Acceptem i comprenem la decisió de Richard de dimitir. Volem que quedi constància del nostre agraïment a Richard, que ha estat un col·lega valorat i respectat i un president molt efectiu per a la BBC", indicat.

El càrrec de Sharp ja perillava des del moment en el qual Sunday Times va fer pública aquesta informació, però la seva posició es va fer encara més fràgil després de l'escàndol al març amb el presentador estrella de la cadena Gary Lineker, que va ser suspès per donar les seves opinions polítiques a través de les xarxes socials. Els crítics de Sharp van contrastar la reacció de la BBC cap a Lineker amb la qual es va tenir cap al president de la corporació quan es va conèixer que no havia declarat la seva implicació en el préstec a Johnson.