La ministra britànica de Treball i Pensions, Amber Rudd, va presentar aquest dissabte la seva dimissió, descontenta amb l'expulsió de companys de fila disposada pel Govern de Boris Johnson arran de la crisi del Brexit. "No puc quedar-me a un costat mentre conservadors bons, lleials i moderats són expulsats", va tuitejar Rudd, en referir-se als 21 diputats "tories" retirats del grup parlamentari per haver donat suport al vet a una sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) sense acord el proper 31 d'octubre.

El Govern de Johnson està sumit en una profunda crisi des que va decidir l'agost passat suspendre les sessions parlamentàries a partir de mitjans de la propera setmana, la qual cosa ha enfurismat una part dels conservadors i els partits de l'oposició.

Rudd, que és proeuropea, va dir que ha parlat amb Johnson per explicar-li les seves raons i que continua "compromesa" amb els valors conservadors de la seva formació que el van portar a entrar en política. A la seva carta de dimissió remesa al primer ministre i feta pública, l'ara exministra va admetre que no creia que "el principal objectiu" del Govern sigui sortir del bloc europeu amb un acord.

"El Govern està dedicant molta energia en preparar (una sortida) sense acord, però no he vist el mateix nivell d'intensitat en les nostres converses amb la UE, que ens ha demanat que presentem alternatives a la salvaguarda irlandesa," va afegir l'ara extitular de Treball.

Boris Johnson amber rudd - Efe

Efe

Aquesta garantia està pensada per evitar una frontera fixa entre les dues Irlandes -per no perjudicar el procés de pau a la província d'Irlanda del Nord- fins que Londres i Brussel·les arribin a un acord sobre la futura relació comercial. "Aquesta matança miop dels meus col·legues ha espoliat el partit de diputats conservadors tolerants i dedicats. No puc donar suport a aquest acte de vandalisme polític, va insistir.

Després de conèixer-se la notícia, l'exministre de Justícia David Gauke va qualificar en un tuit de "valent" la decisió de Rudd i va ressaltar que segurament "no ha estat fàcil" per a ella sortir del Govern. Per la seva part, el líder del Partit del Brexit, Nigel Farage, es va preguntar en un tuit per què el primer ministre ha atorgat llocs ministerials a proeuropeus.

L'oposició i 21 diputats "tories" es van fer aquesta setmana amb el control de l'agenda parlamentària, reservada a l'Executiu, i van aconseguir tramitar una llei que veta un "divorci" dur de la UE. Aquesta peça legislativa estableix que el primer ministre té fins al 19 d'octubre per aprovar en el Parlament un eventual acord amb la UE, altrament haurà de demanar a la UE un retard del "Brexit" de tres mesos -fins al 31 de gener de 2020.