El cap de la Direcció d'Intel·ligència d'Israel, Aharon Haliva, ha sol·licitat aquest dilluns posar fi al seu càrrec, en considerar-se responsable de la inacció militar que no va evitar l'atac múltiple de Hamàs del 7 d'octubre passat, en què van morir 1.200 persones en territori israelià.

"En una decisió amb el cap de l'Estat Major i amb l'aprovació del ministre de Defensa, s'ha decidit que el general Aharon Haliva deixarà el càrrec i es retirarà de les Forces de Defensa d'Israel, un cop designat el seu successor", ha anunciat aquest dilluns un comunicat. Haliva es converteix així en el primer alt càrrec a dimitir pels fracassos que van envoltar l'atac de Hamàs, arran del qual l'exèrcit va endegar una investigació interna a finals de febrer. Les conclusions d'aquest informe s'espera que siguin presentades al Cap de l'Estat Major, el tinent general Herzi Halevi, a principis de juny.

Una investigació interna que busca respostes

Ja a l'octubre, Haliva, amb 38 anys de servei a les Forces de Defensa d'Israel, va assumir part de la culpa per la resposta lenta contra milers de milicians de Hamàs que aquell dia van prendre el control de més d'una desena de comunitats israelianes i van arribar a desplegar-se armats en un 3% del territori.

La investigació interna en curs busca analitzar la resposta de les tropes també en el període anterior i posterior a l'atac, així com el seu desplegament al terreny i els procediments operatius emprats per anul·lar els combatents.

Segons una enquesta publicada aquest dilluns i duta a terme entre els dies 14 i 17 d'abril per l'Institut de la Democràcia d'Israel, el 62% de la població israeliana —tant jueus com àrabs— consideren que és hora que dimiteixin els responsables de les errades del 7 d'octubre, més de sis mesos després de la matança.

L'ofensiva més llarga i letal d'Israel a Cisjordània

Després de 50 hores de batuda israeliana, 14 palestins morts, ambulàncies retingudes i mig centenar d'habitatges destruïts, els habitants de Nur Shams, campament de refugiats palestins creat al nord-oest de la Cisjordània ocupada, han pogut abandonar aquest diumenge casa seva i contemplar un barri arrasat, segons detalla Efe. "(Els soldats israelians) entren com si això fos Gaza", ha detallat a la mateixa agència un dels veïns de Nur Shams, ubicat tres quilòmetres a l'est de l'urbs palestina de Tulkarem, mentre alça la veu per sobre del soroll d'excavadores i grues que intenten tornar la normalitat a una població encara commocionada. "Per què no tenim protecció internacional? Per què, on és?", es preguntava un d'ells, que no volia revelar el seu nom per por de possibles represàlies d'Israel, que manté una onada de violència i repressió al llarg de tota Cisjordània.

Des de l'atac de Hamàs del 7 d'octubre passat, 484 palestins han mort a Cisjordània, segons un recompte d'Efe i dades del Ministeri de Sanitat palestí, en què molts ja veuen com una onada de violència que només està començant.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!