El Parlament de Cuba, tal com s'esperava, ha designat aquest dijous president de la República a l'actual mandatari, Miguel Díaz-Canel, en compliment de la nova Constitució de l'illa, que modifica l'organigrama de poder i recupera aquesta figura eliminada el 1976.

El mandatari, de 59 anys, comença d'aquesta manera el seu primer mandat d'un lustre, més d'un any després d'assumir la direcció de l'illa en relleu de Raúl Castro, i amb això assumeix uns poders més amplis que fins ara ja que podria prendre decisions sense dependre de l'aprovació del Consell d'Estat, almenys formalment.

L'Assemblea Nacional del Poder Popular (Parlament unicameral) ha nominat i ha ratificat el president de la República durant una sessió extraordinària amb 579 paperetes a favor, d'un total de 580 diputats.

Igualment sense sorpreses, s'ha designat vicepresident a Salvador Valdés Mesa, un veterà polític i exdirigent sindical de 74 anys que ja es desentrampava com a número dos de l'Executiu, en aquest cas amb 569 vots favorables. Els diputats també han aprovat que tant el president i vicepresident de la República ocupin escó en la presidència de l'Assemblea Nacional.

"Futur"

"Avui comença una nova etapa de treball per als qui representem a l'Estat i al Govern", ha afirmat Díaz-Canel en un discurs després d'assumir el nou càrrec, en el qual ha assegurat que "la tasca número u ha de ser el futur".

Díaz-Canel ha establert com a prioritats del seu Govern "les exportacions, la inversió estrangera, la construcció d'habitatges, la producció d'aliments, el turisme, el transport i les fonts renovables d'energia", i ha cridat a "resistir" per superar l'actual crisi energètica que pateix el país per problemes de desproveïment de combustible.

En aquest sentit, ha fet una crida a "disminuir les despeses i estalviar", així com a "sistematitzar les bones solucions nascudes dels anys més durs del Període Especial", amb referència a la greu i prolongada desfeta econòmica que va patir Cuba des de 1991 després de la caiguda de l'URSS i la retirada dels seus subsidis.

També ha al·ludit als Estats Units, un "imperi vell i desmoralitzat" sota la direcció d'una "tropa de polítics mediocres i mentiders", ha culpat una vegada més l'Administració de Donald Trump dels mals econòmics que pateix Cuba i ha reiterat l'acusació el país veí de voler dominar l'illa.

"Qui intenti apropiar-se de Cuba, recollirà la pols del seu terra negat en sang, si no mor en la lluita", ha arengat en el seu discurs, també carregat de referències heroiques a Fidel Castro i altres líders històrics de Cuba i que ha tancat amb les tradicionals consignes "viva Cuba lliure", socialisme o mort, "pàtria o mort" i "vencerem".

La sessió parlamentària de dijous, dia festiu a Cuba per ser l'aniversari del començament de les lluites per la independència, 1868, també va servir per renovar el Consell d'Estat i els principals càrrecs del Parlament.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat