Fa 666 dies que Rússia va començar la gran ofensiva a Ucraïna. Malgrat tot, el Kremlin ha volgut deixar clar que actualment no existia una base per a les converses de pau entre Rússia i Ucraïna i que el pla de pau proposat per Kíiv era absurd perquè excloïa Rússia. "Realment considerem que el tema de les negociacions no és rellevant en aquest moment", ha destacat als periodistes a Moscou el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

Així, el Kremlin ha dit que no hi ha cap base actual per a les converses entre Rússia i Ucraïna, ja que no hi ha cap dels requisits previs, informa Reuters. El portaveu del Kremlin ha insistit que Ucraïna es va retirar del procés de negociació el 2022 "a insistència del Regne Unit" i que el Regne Unit "va prohibir" les negociacions amb Rússia. Per altra banda, Ucraïna ha posat èmfasi, repetidament, que la pau només es pot basar en una retirada completa de Rússia de tot el territori que ha ocupat des que va començar la guerra el febrer del 2022.

Mentrestant, el portaveu militar ucraïnès, Oleksandr Shtupun, va reconèixer que les forces russes estaven guanyant terreny al voltant de la ciutat industrial d'Avdiivka. Sthupun hauria dit a la televisió ucraïnesa que els russos havien “avançat entre un i mig i dos quilòmetres en alguns llocs” des del 10 d'octubre, però que els havia “costat molt”.

L'exèrcit d'Ucraïna estan adoptant una postura més defensiva després que la contraofensiva que va durar mesos no ha aconseguit un avenç significatiu, ha destacat el Ministeri de Defensa del Regne Unit en la darrera avaluació de la guerra. En aquest sentit, ha destacat que Ucraïna estava millorant les fortificacions de campanya al llarg de la línia del front.

Les hores baixes de la guerra

Reuters informa que la gran majoria dels ucraïnesos no donaria suport a l'acomiadament de Valerii Zaluzhnyi del seu càrrec de cap de les forces armades, va mostrar dimecres una enquesta realitzada per l'Institut Internacional de Sociologia de Kíev (KIIS). Malgrat els intents de demostrar la unitat durant la guerra amb Rússia, els signes de fricció entre Zaluzhnyi i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, són evidents durant setmanes, fet que va provocar especulacions dels mitjans nacionals que el cap de l'exèrcit podria ser acomiadat.

KIIS va trobar que només el 2% dels ucraïnesos donaria suport activament a Zelenski que retirés Zaluzhnyi del seu càrrec, mentre que el 72% veuria aquest moviment "negativament". Per elaborar els resultats, es van enquestar 1.200 persones que vivien al voltant del territori controlat per Ucraïna del 4 al 10 de desembre. L'enquesta va trobar que la confiança del públic en Zaluzhnyi era del 92%, en comparació amb el 77% de les persones que confien en Zelenski. Tots dos nivells són molt alts.