La mort d'un menor de 17 anys que va ser abatut a trets per la policia de Nanterre aquest dimarts ha provocat una segona nit d'aldarulls a França. Els incidents d'aquesta segona jornada s'han saldat amb almenys 150 detinguts, i s'han estès fins als suburbis d'altres ciutats com Toulouse, Lille, Niça, Saint-Étienne, Lyon, Dijon o Clermont-Ferrand. A més de vehicles, tant de la policia com els que hi havia al carrer, els protestants també han atacat comissaries, escoles, autobusos urbans i un tramvia.

El govern francès havia desplegat 2.000 policies i gendarmes en ciutats de la perifèria de París per evitar que es produïssin els aldarulls de la primera nit, que es van saldar amb una trentena de detinguts, una quarantena de vehicles incendiats i 24 policies ferits.

@elnacionalcat 💥 La mort d'un menor de 17 anys que va ser abatut a trets per la policia de Nanterre aquest dimarts ha provocat una segona nit d'aldarulls a França. #elnacionalcat #frança #aldarulls #nanterre ♬ original sound - El Nacional.cat

Almenys 150 detinguts per les protestes a França

Almenys 150 persones han estat detingudes durant les protestes a França. "Una nit de violència intolerable contra els símbols de la República: ajuntaments, escoles i comissaries incendiats o atacats. 150 persones detingudes", ha escrit aquest dijous en el seu compte de Twitter el ministre francès de l'Interior, Gérald Darmanin. "Suport als policies, gendarmes i bombers que donen la cara amb valentia. Vergonya per als qui no van cridar a la calma", ha indicat. Les protestes d'aquesta nit no s'han limitat només a la regió de París, sinó que s'han produït nombrosos disturbis en altres districtes de ciutats com Toulouse o Lille, on els enfrontaments han durat diverses hores. A Villerbaune, als afores de Lió, va haver de ser evacuat un edifici d'habitatges en què s'hi havia calat foc.

Dimecres, després de la primera nit d'incidents violents, concentrats sobretot a Nanterre i altres ciutats de l'extraradi de París, el president francès, Emmanuel Macron, i diversos membres del seu gabinet van fer crides a la calma i van expressar la seva solidaritat amb la família del Naël, en subratllar que la seva mort és "inexplicable i inexcusable".

A més, segons ha informat el diari francès Le Figaro durant aquesta nit que hi ha hagut un intent de fugida de presos a la presó de Fresnes, a l'illa de França. Segons informa el diari, desenes d'encaputxats van intentar irrompre en el centre penitenciari per aconseguir la fugida, no obstant això, l'intent ha estat repel·lit.

L'assassinat de Naël

Naël, un jove negre que aquest dimarts al matí conduïa sense permís un Mercedes esportiu groc de lloguer pels carrers de Nanterre, va ser detingut per una parella de motoristes de la Policia, un dels quals, segons es veu en un vídeo gravat per un testimoni, li dispara un tret al pit per la finestreta del conductor quan el jove arrenca el vehicle per fugir, encara que no amenaçava la integritat de cap dels dos agents. Després de la mort de l'adolescent, la Policia va denunciar un intent d'atropellament, si bé un vídeo ha desmentit aquesta versió. L'agent responsable de la mort del jove, que està detingut com a sospitós per homicidi intencional, ha afirmat en una primera audiència que va actuar "en defensa pròpia".