El cos policial que vetlla per fer complir la polèmica llei de seguretat nacional de la Xina ha arrestat aquest dimecres quatre estudiants d'un grup proindependència, després que hagin anunciat que pretenen convertir Hong Kong en una república "utilitzant qualsevol mitjà possible".

La policia no ha revelat la identitat dels detinguts, d'entre 16 i 21 anys, tot i que algunes imatges d'internet mostren que un d'ells és Tony Chun Hon Lam, un dels excoordinadors del moviment Studentlocalism, un grup proindependència desmantellat el 30 de juny, hores abans que la normativa entrés en vigor.

El superintendent Steve Li Kwai Wah ha explicat que els detinguts havien declarat que fundarien una agrupació que promouria els ideals polítics independentistes i "utilitzaria qualsevol mitjà possible" per construir "una república de Hong Kong", segons ha informat el diari local 'South China Morning Post'.

El grup en qüestió ha publicat la detenció de Chung a Facebook, i en la seva declaració d'intencions afirmen: "Abans de triomfar en la construcció de la nostra nació (...) el Partit de la Iniciativa de la Independència lluitarà per sempre juntament amb els ciutadans de Hong Kong pel nostre somni comú".

És la primera vegada que es produeix una detenció d'activistes que no es trobaven físicament en les protestes antigovernamentals de Hong Kong mitjançant la nova legislació. Les detencions durant les protestes s'han produït, a més, per corejar eslògans o enarborar banderes.

La llei de seguretat nacional

La llei de seguretat nacional permet al Govern de Pequín exercir la seva jurisdicció sobre casos "complicats" a Hong Kong, relacionats amb ingerències estrangeres, quan les autoritats locals no poden fer complir la llei o quan la seguretat nacional del territori està amenaçada, segons consta en el text legal.

La norma enumera quatre categories de delictes: secessió, subversió, terrorisme i col·lusió amb un país estranger o elements externs per posar en perill la seguretat nacional. La pena màxima per a cada delicte és la cadena perpètua tot i que la sentència que se suggereix per a alguns delictes menors és de tres anys de presó.

Segons l'ONU, la indefinició d'aquests casos "complicats" podria desembocar en una "interpretació discriminatòria o arbitrària de la llei, la qual cosa podria afectar greument la protecció dels drets humans".