Les forces de seguretat d'Alemanya han arrestat aquest dimecres 25 membres d'un grup ultradretà sospitosos de planificar un cop d'estat i de pretendre "usar mitjans militars" contra representants estatals i formar posteriorment el seu propi govern, segons han informat les autoritats. 

La Fiscalia alemanya ha assenyalat, a través d'un comunicat a la seva web, que els detinguts són "presumptes membres i seguidors d'una organització terrorista" fundada aproximadament a finals de novembre de 2021, que té com a objectiu "acabar amb l'ordre estatal establert a Alemanya i substituir-lo per la seva pròpia forma d'estat, les grans línies del qual ja han estat elaborades". A més, la Fiscalia ha confirmat que tenen activades operacions per arrestar un total de 52 persones. Així, ha manifestat que 22 dels detinguts són membres del grup i són tots de nacionalitat alemanya, mentre que entre els altres tres, que són simpatitzants, hi ha dos alemanys i un rus. Entre els sospitosos figuren un aristòcrata, un militar retirat i una exdiputada del partit d'ultradreta AfD.

Eliminació violenta de les institucions

"Els membres de l'associació són conscients que aquest projecte només pot aconseguir-se a través de mitjans militars i violents contra representants estatals, la qual cosa inclou cometre homicidis. Els acusats estan units per un profund rebuig a les institucions estatals i l'ordre democràtic lliure a Alemanya", ha indicat la Fiscalia, que ha dit que tots ells "segueixen un conglomerat de mites conspiranoics de les anomenades ideologies Reichsburger (Ciutadans del Reich), moviment ultradretà que no reconeix la sobirania de l'actual Alemanya i QAnon". El rebuig cap a les institucions de l'estat i "l'ordre liberal democràtic" de la República Federal d'Alemanya, els ha portat a prendre la decisió de "participar en la seva eliminació violenta" i a començar a preparar operatius concrets per dur a terme aquest objectiu. 

Les detencions, en les quals han participat més de 3.000 agents, encara continuen i s'han dut a terme en els estats de Baden-Württemberg, Bavaria, Berlín, Hessen, Baixa Saxònia, Saxònia i Turíngia, mentre que dues persones han estat detingudes a Àustria i a Itàlia. A això s'hi afegeixen registres a 130 propietats en quatre estats federats d'Alemanya més. 

Servei militar a l'exèrcit alemany

L'òrgan central de l'agrupació és un "consell" i compta a més amb un "braç militar", al qual correspon la presa planejada del poder per la força de les armes. Segons la Fiscalia, alguns dels membres de l'organització van exercir en el passat un servei actiu en l'exèrcit alemany. La Fiscalia ha puntualitzat a més que els sospitosos haurien "iniciat preparatius", inclosa "la planificació d'estructures administratives, l'obtenció d'equipament, la posada en marxa d'entrenament en armes i el reclutament de nous membres". Per la seva banda, els mitjans alemanys han situat com a líders del grup Heinrich XIII, príncep de Turíngia, de 71 anys, provinent d'una família noble que va governar parts de l'est d'Alemanya en el segle XII, Thomas T. el seu "assessor personal", així com a Rüdiger von P, un exparacaigudista de l'exèrcit alemany, i l'exmembre del Bundestag d'Afd i jutgessa, Birgit Malsack-Winkemann.

Els fiscals afirmen que, Heinrich XIII, president del consell, es va posar en contacte amb representants russos. "No obstant això, segons les investigacions fins al moment, no hi ha indicis que les persones de contacte hagin reaccionat positivament a la seva sol·licitud". L'agrupació el considera com el futur cap d'estat.

Reaccions polítiques

La ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD) ha qualificat aquest dimecres de desproporcionada la macrooperació policial i ha acusat les autoritats de desviar l'atenció dels problemes reals. "Abans-d'ahir, una escolar és víctima d'un atac amb ganivet per part d'un refugiat. Avui, la policia s'abalança sobre presumptes 'Reichsbürger'", ha assenyalat en un comunicat el portaveu de política de seguretat del grup parlamentari d'AfD a la cambra regional de Baden-Württemberg, Hans-Jürgen Goßner.

En canvi, la ministra de l'Interior alemanya, Nancy Faeser, ha elogiat l'operació policial i ha defensat que "el nostre estat de dret és fort. Sabem defensar-nos amb tota duresa contra els enemics de la democràcia", a través d'un comunicat en el qual ha donat les gràcies als més de 3.000 policies que han participat en les batudes per tot el país.