Funcionaris del Servei d'Intel·ligència de Veneçuela han detingut avui el primer vicepresident del Parlament, Édgar Zambrano, la immunitat parlamentària del qual ha estat aixecada per l'oficialista Assemblea Nacional Constituent (ANC) després d'haver donat suport al fallit alçament militar contra el Govern.

"Hem estat sorpresos pel Sebin (Servei Bolivarià d'Intel·ligència Nacional), en negar-nos a sortir del nostre vehicle; han utilitzat una grua per traslladar-nos de manera forçosa directament a l'Helicoide (seu de l'organisme)", ha dit Zambrano a Twitter.

Minuts abans, el diputat, militant del partit Acció Democràtica (AD), havia alertat que es trobava al seu vehicle i que estava envoltat per funcionaris del Servei d'Intel·ligència.

Contra la detenció han reaccionat desenes de veïns que als carrers han cridat "llibertat" i han corejat l'himne d'AD, ja que l'arrest ha passat a prop de la seu del partit.

El cap del Parlament, Juan Guaidó, reconegut com a president interí de Veneçuela per més de cinquanta països, ha reaccionat davant de la detenció i l'ha qualificat de "segrest". "El règim ha segrestat el primer vicepresident de l'Assemblea Nacional (AN, Parlament)", ha dit Guaidó a Twitter

A Zambrano li va ser aixecada la immunitat parlamentària dimarts per la ANC, un fòrum no reconegut per l'oposició ni diversos governs del món, per la seva presumpta implicació en diversos delictes relacionats amb el fallit aixecament militar de la setmana passada liderat per Guaidó.

La ANC també va aixecar la immunitat d'uns altres sis diputats que van donar suport a  l'aixecament: Luis Florido, Mariela Magallanes, Américo de Grazia, Richard Blanco i Simón Calzadilla; però de moment cap d'ells no ha estat detingut. 

La ANC ha donat per aixecada la immunitat d'altres diputats en el passat, alguns dels quals estan avui exiliats, en procediments qüestionats per bona part de la comunitat internacional.

Veneçuela travessa un pic de tensió política des del gener passat, quan Nicolás Maduro va jurar un nou mandat de 6 anys que no reconeix l'oposició i part de la comunitat internacional i, en resposta, Guaidó va proclamar un Govern interí que compta amb el suport de més de 50 països, amb els Estats Units al capdavant.