El conegut activista hongkonguès i secretari general de l'organització Demosisto Joshua Wong ha estat detingut novament. Aquesta vegada per, suposadament, incomplir les condicions de la seva llibertat sota fiança. Segons diversos missatges escrits al seu Twitter, Wong ha confirmat que ha estat arrestat a l'Aeroport de Hong Kong, després de tornar d'un viatge a Taiwan.

El mateix Wong explica que els seus assessors legals li havien dit que no tindria problemes per viatjar a Alemanya i Estats Units després de ser posat en llibertat sota fiança el passat 30 d'agost. "Per tant, creiem que s'han comès errors en el certificat de fiança".

Wong va ser detingut el passat 30 d'agost igual que la seva companya de formació Anges Chow per la seva participació en les diferents protestes registrades durant tres mesos a la ciutat. Ambdós van ser posats en llibertat aquella mateixa tarda. Tot i que cap dels dos lidera el moviment de protesta, sí que són dues figures que li donen suport. Ara bé, els diaris oficials xinesos, com el nacionalista Global Times, el qualifiquen de "traïdor" i "agitador".

Banderes dels EUA a Hong Kong

Per altra banda, Hong Kong s'ha omplert de banderes dels EUA aquest diumenge, després que milers de persones hagin participat en un míting massiu on reclamaven al Congrés del país nord-americà que aprovi una llei que defensaria l'autonomia de la ciutat.  

Una multitud de manifestants s'han congregat a la una del migdia, hora local, al parc Chater, a la zona financera, on també s'han celebrat diferents esdeveniments antigovernamentals durant els últims dos mesos. 

Què han aconseguit fins ara?

La cap del govern de Hong Kong, Carrie Lam, va cedir finalment a les pressions del manifestants i va anunciar la retirada definitiva del polèmic projecte d'extradició que va suscitar les multitudinàries protestes registrades a la ciutat des de fa tres mesos.

Encara que Lam primer va suspendre la seva tramitació i després va assegurar reiteradament que el projecte estava "mort", els manifestants no es van donar per satisfets i exigien la retirada efectiva i definitiva d'aquesta reforma. Així, la líder honkonguesa s'ha fet enrere i per tant, s'ha complert una de les cinc demandes del moviment independentista. Això significa que queda suspès el permís del lliurament de sospitosos a països amb els quals la excolonia britànica no té acords, i que preocupava que obrís la porta per primera vegada a l'extradició a la Xina.

hong kong efe

Efe

La resta de peticions dels hongkonguesos són l'establiment d'una comissió independent que investigui la presumpta brutalitat policial, la retirada de càrrecs contra els detinguts per les protestes, la retirada del qualificatiu de "revolta" sobre les manifestacions i l'aplicació del sufragi universal per a l'elecció del cap de l'Executiu local.

Dimissió de Lam vs no dimissió

Fa uns dies es van filtrar uns àudios on la governadora de Hong Kong assegurava que dimitiria "si tingués elecció" per les protestes. Tot i això, posteriorment va remarcar que mai no havia ofert la seva dimissió al govern de Pequín: "No dimitir és la meva pròpia elecció".

Així, va constatar que "mai no he ofert la meva dimissió al govern popular central (Executiu de Pequín). Mai no m'he plantejat dimitir. L'elecció de no dimitir és meva, pròpia", va etzibar durant la seva roda de premsa setmanal.

hong kong efe

Efe

Com va començar tot?

Les manifestacions van començar el mes de març passat com a oposició a una polèmica proposta de llei d'extradició que, segons advocats i activistes, podria haver permès a Pequín accedir a "fugitius" refugiats en territori hongkonguès.

Aquestes han mobilitzat des de juny centenars de milers de persones i han deixat enfrontaments violents entre alguns manifestants i la policia, a la que s'ha acusat d'abusar del seu poder a l'hora de dissuadir les protestes.