La policia alemanya ha detingut aquest diumenge mig centenar de neonazis, sospitosos de dirigir-se a la frontera amb Polònia per atacar a persones migrades. Segons el rotatiu alemany Der Spiegel, la motivació dels detinguts ha estat fàcil de determinar, ja que anaven armats amb bats de beisbol, porres, matxets, baionetes i esprais lacrimògens. Sembla que els detinguts formen part del partit polític d'extrema dreta anomenat el III camí, que havia incitat als militants a "passar a l’acció" contra els immigrants que travessen fronteres. 

Neonazis

Els cinquanta neonazis, dividits en grups, han estat descoberts per les autoritats alemanyes a l'Estat de Brandenburg mentre es dirigien a Guben, a la frontera amb Polònia. Segons el diari alemany, els detinguts haurien viatjat des d'arreu d'Alemanya per respondre a la crida del partit neonazi, que aquesta mateixa setmana els va animar a "passar a l'acció" i plantar cara a la immigració. Pel que ha explicat la policia, molts dels ultres portaven armes blanques en el moment de la detenció, fet que ha fet saltar les alarmes. La policia continuarà vigilat la zona en els dies vinents per tal d'intentar aturar més militants ultres.

Després que Bielorússia hagi decidit obrir les fronteres per tal de pressionar la Unió Europea, els països pels quals transiten les rutes migratòries han viscut un ressorgiment de l'extremisme i el racisme. Per tal de contrarestar aquest sentiment neonazi i la crida del III camí, un grup d'uns 120 antifeixistes s'han concentrat durant 24 hores davant la frontera amb Polònia per custodiar-la: "No volem deixar la regió en mans dels neonazis. Volem donar exemple que l'asil és i continuarà sent un dret humà", han reivindicat els organitzadors. 

Bielorússia

Polònia ha detectat que el passat mes d'agost va haver-hi més de 3.059 intents d'infiltració il·legal a través de la frontera bielorussa. De moment, el país ja ha acusat Minsk d'orquestrar una "guerra híbrida" en provocar una onada de migració irregular. D'aquesta manera, Polònia ha dit que construirà una tanca a la frontera amb Bielorússia per frenar l'afluència de migrants. Altres estats de la Unió Europea, Lituània i Letònia, també han experimentat un fort augment de migrants procedents de l'Orient Mitjà i Àsia.

El president de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko, va respondre així a les noves sancions de la Unió Europa: obrint la porta a la migració i el contraban massius. "Ja vaig dir francament que no contindrem a aquells que heu oprimit a l'Afganistan, l'Iraq i l'Iran. No tenim diners ni forces per ells per culpa de les vostres sancions", va subratllar Lukaixenko, afegint que "Nosaltres érem un tap per a la droga i els migrants, ara s'hauran d'ocupar ells".

 

Foto principal: una agent de la policia alemanya / Efe