Espanya compta amb més de 600 militars i carros de combat, caces i vaixells de l'Armada desplegats en l'est d'Europa com a part de les seves contribucions habituals a l'OTAN, encara que cobren especial rellevància en l'actual context d'atac de Rússia a Ucraïna. En concret, l'Exèrcit de l'Aire té presència a Bulgària amb un contingent format per quatre avions de combat Eurofighter i 130 efectius. És una missió de policia aèria per a dissuadir i identificar a aeronaus russes que circulen pel seu espai aeri sense complir amb les normes de vol internacionals. Aquest dilluns la ministra de Defensa, Margarita Robles, va viatjar fins a la base búlgara on està desplegat el contingent espanyol, en Graf Ignatievo, i va presenciar en directe una alerta per la detecció d'avions sense identificar. Dos caces espanyols van sortir immediatament a la seva trobada per a interceptar i identificar visualment als 'intrusos'.  Malgrat la polèmica que va generar aquesta missió, Robles va explicar que es tracta d'una operació prevista des de fa mesos i en la qual les Forces Armades només assumeixen labors de dissuasió i patrullatge, en cap moment accions "ofensives". Està previst que els Eurofighter espanyols de l'Ala 14, amb base a Albacete, quan finalitzin la seva missió a Bulgària el 31 de març, volin fins a Lituània, on se'ls sumaren altres dos avions, per iniciar una nova missió de policia aèria allà. 

Missió llançada per l'OTAN

Espanya va participar per primer cop en una missió d'aquesta naturalesa l'any 2006, i ho fa de manera ininterrompuda des de 2015 per a col·laborar amb la vigilància de l'espai aeri dels països bàltics, que no compten amb Força Aèria pròpia. A més, Espanya també participa des de l'any 2017 en el desplegament terrestre de l'Aliança Atlàntica a Letònia, on té desplegats uns 350 efectius amb mitjans com els carros de combat Leonardo i Pizarro en una operació de dissuasió enfront de la frontera russa. Es tracta d'una missió llançada per l'OTAN amb l'objectiu de desplegar una força militar al llarg de la frontera per a generar un efecte de dissuasió davant una possible amenaça de Rússia. Són un total de 4.000 efectius de diferents nacions repartits en quatre 'battle group' situats a Estònia, Lituània, Polònia i Letònia.

D'altra banda, l'Armada té fins a tres vaixells integrats en agrupacions de l'OTAN per al Mediterrani i el Mar Negre. En concret, l'Armada compta amb vaixells integrats en els grups navals SNMG2 i SNMCMG2 de l'OTAN. Del primer forma part la fragata 'Blas de Lezo', mentre que el segon està liderat pel vaixell espanyol 'Meteor' i integra també al cazaminas 'Sella'. Les Agrupacions Marítimes Permanents de l'OTAN són una força marítima multinacional, integrada per vaixells de diversos països, que estan permanentment a la disposició de l'Aliança per a fer diferents tasques que van des d'exercicis fins a missions operatives. També contribueixen a establir la presència de l'Aliança, demostrar la seva solidaritat, fer visites diplomàtiques regulars a diferents països, donar suport al compromís dels socis i proporcionar una gran varietat de capacitats militars marítimes a les missions en curs.