El que va ser el principal exponent de l'extrema dreta danesa, Nye Borgerlige (Nova Dreta, en català), té data de caducitat: el pròxim mes d'abril. Aleshores, se celebrarà una assemblea extraordinària en què que es materialitzi la seva dissolució. Ja han fet un primer pas per dissoldre's, desintegrar el seu grup parlamentari el passat 10 de gener, allà va quedar clar que els seus dies estaven comptats. El cas de Nye Borgerlige il·lustra el declivi que pateix l'espai polític de l'extrema dreta a Dinamarca, des del seu boom el 2015 fins a la seva fragmentació i pèrdua de capacitat de mobilització gairebé deu anys després. 

 Segons recorda elDiario.es, Nye Borgerlige neix l'any 2015 a l'ombra del que es va anomenar com "crisi dels refugiats" a Europa. Des d'aleshores han defensat posicionaments obertament racistes, islamofòbics i polítiques econòmiques ultraliberals. Tot i que a les darreres eleccions daneses de 2022 van treure el seu millor resultat, 6 diputats, ara posen punt final al seu viatge polític. 

L'extrema dreta danesa, un espai molt fragmentat

Que Nye Borgerlige abaixi la persiana no vol dir, ni de bon tros, que l'extrema dreta desaparegui del panorama polític de Dinamarca. Tanmateix, sí que queda fragmentada. Caldrà veure, després de la mencionada assemblea de l'abril, si de les cendres de Nye Borgerlige apareixen noves formacions que segueixen amb la torxa del populisme i l'antiimmigració. Abans d'això, però, ja es pot fer un cop d'ull de com de les formacions de l'espai de la dreta danesa que queden amb representació parlamentària. 

Actualment, el parlament danès compta amb sis formacions conservadores. Ara, no totes s'alineen amb els postulats d'extrema dreta de Nye Borgerlige. Només dues es poden ficar en aquest espai d'extrema dreta que són els Demòcrates de Dinamarca amb 14 diputats i el Partit Popular Danés amb cinc diputats. L'endemà que el grup parlamentari de Nye Borgerlige dissolgués el seu grup parlamentari els analistes polítics danesos ja apuntaven a aquestes dues formacions com les més beneficiades. Més de 100.000 vots de l'extrema dreta queden orfes i les dues formacions es voldran fer amb ells. 

Morten Messerschmidt, president del Partit Popular Danès, va reconèixer directament que la implosió del grup parlamentari Nye Borgerlige era una bona notícia pel seu partit. "No ho vaig veure venir! Però també significa que el Partit Popular Danès tindrà un paper encara més important en la política danesa", va afirmar, segons recull Politico

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!