Tres persones han mort com a resultat de les inundacions per la destrucció de la presa de Nova Kakhovka, al sud d'Ucraïna, segons han informat mitjans locals. Aquestes serien les primeres morts confirmades, però se n'esperarien més. Mentrestant, el president Volodímir Zelenski hauria expressat el seu temor per la vida dels ucraïnesos a Rússia, a les zones afectades pel desastre.

Citant l'alcalde exiliat de la ciutat ocupada per Rússia d'Oleshky, Ievhen Ryshchuk, el Kyiv Independent ha informat que "tres persones s'han ofegat" a la regió de Kherson. En un discurs el dimecres a la nit, Zelenski ha dit que era impossible predir quantes persones moriran a les parts de Kherson ocupades per Rússia a causa de les inundacions i ha insistit a una "reacció clara i ràpida del món" per donar suport a les víctimes. 

En aquest sentit, també ha criticat severament l'ONU i la Creu Roja, per no haver ajudat prou en els rescats. "Els nostres serveis militars i especials estan rescatant la gent tant com sigui possible, malgrat els bombardejos. Però es necessiten esforços a gran escala", ha dit. "Necessitem organitzacions internacionals com el Comitè Internacional de la Creu Roja, per unir-se immediatament a l'operació de rescat i ajudar les persones a la part ocupada de la regió de Kherson. 

"Si una organització internacional no està present a la zona del desastre, significa que no existeix o és incapaç", ha dit Zelenski en un discurs. Moltes hores després del desastre, "no estan aquí", ha dit Zelenski als mitjans de comunicació Bild, Die Welt i Politico. "No hem tingut resposta. Estic impactat". 

Destrucció de la presa

La destrucció de la presa prop de la línia de front a Ucraïna ha inundat desenes de pobles i parts d'una ciutat propera, fet que hauria generat temors d'un desastre humanitari. Les autoritats han dit que milers hauran d'abandonar casa seva i molts ja ho estan fent sense cap mena d'ajuda. Zelenski ha afirmat que les autoritats de l'ocupació russa "ni tan sols intentaven ajudar la gent".

"Els ocupants simplement estan abandonant la gent en condicions espantoses. Sense ajuda, sense aigua, queda als sostres de les cases de les comunitats submergides", ha dit. El primer ministre d'Ucraïna, Denis Shmihal, ha instat a les organitzacions humanitàries internacionals a brindar assistència a la banda esquerra ocupada. "Li demanem que s'encarregui d'evacuar a les persones del territori de Kherson ocupat per Rússia. Hem de salvar la vida de les persones a les quals els ocupants han condemnat a mort", ha dit Shmihal.

L'oficina d'assumptes humanitaris de l'ONU va dir que un equip era a Kherson per coordinar els esforços d'auxili. Va dir que l'accés a l'aigua potable era una gran preocupació i que fins ara s'havien distribuït al voltant de 12.000 ampolles d'aigua i 10.000 tauletes de purificació.

Ara per ara, gairebé 6.000 persones han estat evacuades a tots dos costats del riu Dnipro, segons han dit els funcionaris. "Els nostres rescatadors, policies i voluntaris han evacuat a 1.894 ciutadans", ha dit el ministre de l'Interior d'Ucraïna, Oleg Klimenko. "Fins ara, més de 4.000 persones han estat evacuades", a la part de la regió de Kherson ocupada per Rússia, ha dit a través de Telegram el cap de la regió instal·lat per Moscou, Vladímir Saldo.

 

Imatge principal: Kherson inundat / Efe