Les condicions infrahumanes de la Cañada Real, el centre geogràfic de la península, arriben als mitjans alemanys. La televisió Tages Schau publica en un reportatge la dura realitat d'aquest assentament il·legal, el més gran d'Europa, situat tan sols a vint minuts en cotxe de Madrid. Detallen amb estupor com "des de l'octubre de 2021, moltes de les cases no tenen electricitat", per desgràcia dels 1800 infants que el Comitè Europeu de Drets Socials calcula que viuen allà. A més, parlen amb el Comissionat del Govern de la Comunitat de Madrid per a aquesta zona, Markel Gorbea, sobre els "supermercats" que es troben en alguns dels trams de l'assentament, en els quals "no venen xocolata o revistes, sinó drogues".

"Supermercat de la droga"

En el reportatge, el telenotícies alemany informa de l'activitat de narcotràfic del sector 6 de la Cañada Real, la qual la Comunitat de Madrid vol enderrocar, i on "probablement l'enorme demanda d'electricitat per al cultiu de drogues ha provocat el col·lapse de la xarxa elèctrica", amb tot els problemes que això comporta. Amb tot, expliquen que el govern d'Isabel Díaz Ayuso es nega a reparar l'electricitat per evitar fomentar encara més la plantació d'estupefaents i forçar així que els veïns marxin de l'assentament. Aquestes condicions nefastes, recorden, ja van provocar un cop d'atenció d'un Relator Especial de l'ONU a Espanya l'any passat, sobretot per la "irresponsabilitat" que els nens hagin de viure sense electricitat a l'hivern. També recullen les encara més demolidores denúncies del Comitè Europeu de Drets Socials, que va acusar Espanya de "posar en perill el dret a la salut". 

"És complicat"

Pel que fa al pla del govern madrileny per reallotjar alguns veïns a habitatges socials, "molts pensen que Madrid vol enderrocar les cases d'aquí per a construir-ne de noves més endavant. En solars que puguin vendre's a un preu alt prop del lluent centre de la ciutat", relaten els alemanys. Amb tot, expliquen que Gorbea els ha assegurat que això no és així, i que el sector que es vol desallotjar és a prop d'una reserva natural, i per això mai s'hauria d'haver construït l'assentament. Destaquen també el contrast entre el narcotràfic i els veïns que tracten de fer vida normal i instal·len plaques solars a les teulades. "És complicat", resumeix el mitjà alemany per concloure el reportatge.