Els legisladors demòcrates de la Cambra de Representants han revelat avui els dos càrrecs formals d'imputació del judici polític al president nord-americà, Donald Trump: abús de poder i obstrucció al Congrés.

En el primer d'ells s'acusa Trump d'anteposar les seves preocupacions polítiques a l'interès nacional; i pel segon d'obstruir els intents d'investigació del Congrés, ha dit Jerry Nadler, el president del Comitè Judicial de la Cambra. "El nostre president ostenta la confiança pública més important. Quan traeix aquesta confiança i es posa per davant del país, posa en perill la Constitució, posa en perill la nostra democràcia i la nostra seguretat nacional", ha remarcat.

congres estats units democrates nancy pelosi - efe

EFE

Nadler ha estat acompanyat per la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, i la resta de presidents demòcrates de comitès de la Cambra Baixa. "Els fets són incontestables; és una qüestió de deure", ha assegurat Adam Schiff, el president del Comitè d'Intel·ligència, en el qual es van dur a terme algunes de les audiències de la investigació.

S'espera que el Comitè Judicial voti aquest setmana els càrrecs anunciats avui i d'aquesta manera es traslladaran al ple de la Cambra Baixa. El vot a la Cambra Baixa, que farà oficial la imputació de càrrecs contra Trump - és a dir, el seu judici polític ("impeachment") -, no té encara data, encara que s'espera que sigui abans que finalitzi aquest 2019.

S'aprovarà?

Els demòcrates mantenen una majoria a la Cambra Baixa de 235 legisladors davant 198 dels republicans, la qual cosa suposa que la seva aprovació és gairebé segura. A continuació, el procés passaria al Senat, on tindria lloc el judici polític. Allà el més probable és que fracassi, ja que els republicans tenen una majoria de 53 a 47 i, a més, la destitució requereix una majoria de dos terços.

Els comitès de la Cambra Baixa del Congrés, dominats pels demòcrates, treballen des de fa prop de tres mesos en la construcció d'un procés de judici polític contra Trump per la petició al govern d'Ucraïna d'investigar els seus oponents polítics.

L'oposició considera que Trump va abusar del seu poder en condicionar el desemborsament d'ajuda militar a Ucraïna i una trobada amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, a qui hauria ordenat obrir una investigació sobre l'exvicepresident Joe Biden i el seu fill Hunter per presumpta corrupció. També consideren que Trump ha obstruït al Congrés en tractar de bloquejar la investigació en contra seu prohibint el testimoni de funcionaris del seu govern.

Precedents

Trump és el quart president en enfrontar-se a un judici polític després d'Andrew Johnson el 1868 i Bill Clinton el 1998, ambdós absolts pel Senat, i Richard Nixon, que va renunciar al càrrec el 1974 abans que acabés el procés.

La resposta de Trump

El president Trump ha reaccionat amb fúria, a través del seu compte de Twitter, contra aquest procediment. Concretament, ha assegurat que "fer un 'impeachment' a un president que ha demostrat amb resultats, incloent produir potser l’economia més forta de la història del nostre país, tenir una de les presidències amb més èxit de sempre és una bogeria política". 

També ha advertit que "el més important" és que ell "no ha fet res malament".