La Defensora del Poble Europeu, Emily O'Reilly, ha començat una investigació a partir de les queixes que ha rebut denunciant "l'opacitat" de la Comissió Europea en la compra de les vacunes contra la Covid-19.
Després de rebre diverses queixes per part de l'ONG Corporate Europe Observatory, la Defensora del Poble Europeu ha iniciat una investigació sobre el rebuig de l'executiu europeu a donar accés als contractes signats amb les farmacèutiques, tal com han demanat també els eurodiputats.
La defensora del poble, Emily O'Reilly / Europa Press
The Ombudsman is looking into the response of 🇪🇺 EU administration to the #COVID19 crisis.
— European Ombudsman (@EUombudsman) January 5, 2021
See the overview of our inquiries and initiatives into specific aspects of the work of different EU institutions and agencies 🔗https://t.co/KPRkBdrZX2 pic.twitter.com/Oko1u3PgOr
La Comissió Europea argumenta que són les companyies les que exigeixen confidencialitat sobre, per exemple, els preus acordats. Segons ha comunicat la Defensora del Poble Europeu, ja s'han posat en contacte amb la Comissió Europea perquè doni una resposta abans de l'11 de febrer.
Contracte amb CureVac
Des de l'Eurocambra, molts diputats porten des de setembre exercint pressió per tenir accés als contractes que s'han firmat amb les empreses fabricants de les preuades vacunes. Aquest dimarts, gràcies a un intens debat sobre la transparència s'ha aconseguit que la CE publiqui parcialment un contracte amb el laboratori CureVac a partir del qual l'Executiu europeu ha adquirit 225 milions de dosis de la vacuna.
Segons la comissària de Salut, Stella Kyriakides, la Comissió "treballa perquè les altres companyies permetin accedir als contractes". El de CureVac és només un dels sis contractes que ha firmat Brussel·les que excusa la seva opacitat en el fet que són els laboratoris els que demanen confidencialitat.
Problemes de distribució amb Pfizer
El tema dels contractes genera preocupació precisament durant aquestes setmanes en les quals Pfizer no ha complert totalment les entregues pactades. A mitjans de gener, el laboratori alemany va informar que reduiria el nombre de dosis programades per entregar a Europa durant gener i febrer a causa d'una modificació en el procés de fabricació que, segons la companyia, té l'objectiu d'aconseguir "un augment significatiu en les dosis disponibles per als pacients a finals de febrer i març".
Dosi de la vacuna de Pfizer / Efe
L'empresa ha ampliat el seu objectiu de producció d'1,3 milions fins a 2 milions de dosis durant 2021.
D'altra banda, la CE ha assenyalat aquest dijous que espera que la farmacèutica recuperi el ritme d'entregues al que es va comprometre durant "la setmana que ve". Segons ha explicat el portaveu de Salut de la Comissió Europea, Stefan de Keersmaecker, després que Pfizer anunciés els retards, la presidenta de la Comissió Ursula von der Leyen, va posar-se en contacte amb el conseller delegat de la companyia per demanar garanties en els lliuraments de les vacunes durant el primer trimestre de l'any.
Així doncs, tot i els problemes, Pfizer s'ha compromès amb Brussel·les a lliurar per al març les dosis signades originalment. "L'important per a nosaltres és que l'acord es respecti íntegrament" i "garantir que els lliuraments es realitzen com es va acordar i sense interrupcions", ha expressat De Keersmaecker.
Noves variants del virus
We are closely monitoring the new strains and mutations from the virus’ variants. One of the reasons we chose mRNA technology is because of its potential flexibility, including the ability to alter the RNA sequence in the vaccine to potentially address new strains of the virus.
— Pfizer Inc. (@pfizer) January 13, 2021
Entrant a Febrer, Europa està arribant a xifres rècord envers la Covid. De fet, és el continent més afectat per la pandèmia i per això, els Estats mantenen i amplien les restriccions, amb l'esperança d'abaixar els contagis, les hospitalitzacions i les morts en un entorn amenaçant per les noves variants del virus. Segons assegura el laboratori Pfizer la seva vacuna és "flexible" i efectiva per aquestes noves soques.