Aquest dissabte arribaran les primeres dosis de Pfizer i diumenge començarà la vacunació arreu de l’Estat. Aquest dimecres, Salvador Illa ha donat alguns detalls. Espanya rebrà en les pròximes dotze setmanes fins a 4,6 milions de dosis de Pfizer, que permetran immunitzar uns 2.295.000 milions d’espanyols. Cada principi de setmana arribaran al voltant de 350.000 dosis. Però no ha entrat a detallar la quantitat exacta que rebrà cada comunitat autònoma, tot i que els governs sí que ho saben. Ha deixat clar que s'ha fet "equitativament" en funció de les persones en residències, el col·lectiu prioritari. El primer paquet arribarà a Guadalajara (Castella-la Manxa), des d'on es distribuirà. Allà també s'administrarà la primera dosi.

“El diumenge és el principi de la fi d’un procés molt dur”, ha assegurat el ministre de Sanitat en roda de premsa després de reunir-se amb les comunitats. En el Consell Interterritorial ha exposat les dades: en tres mesos arribaran 4.591.235 de dosis que permetran vacunar 2.295.000 persones. Les entregues seran a principis de cada setmana, unes 350.000. Aquestes xifres són només tenint en compte la vacuna de Pfizer, però no la de Moderna, que podria rebre el vistiplau de l’Agència Europea del Medicament el pròxim 6 de gener. Així, si obté llum verda, s'incrementaria el subministrament.

No hi haurà fotografies de presidents o ministres. Els primers vacunats seran una interna i un treballador d'una residència d'avis de Guadalajara, a Castella-la Manxa, seguint els criteris de grups prioritaris que estableix el pla de vacunació del govern espanyol. Però preguntat sobre quantes persones podrien rebre ja la vacuna aquest diumenge, el primer dia de la campanya, Salvador Illa no s'ha volgut mullar. Caldrà que totes les comunitats hagin enllestit tots els preparatius. La logística és secret d'Estat. La primera remesa sí que arribarà a Guadalajara, però les següents als punts on indiquin les comunitats autònomes.

El ministre de Sanitat no ha volgut entrar a desgranar quantes dosis rebrà cada comunitat autònoma, però ha assegurat que les comunitats ja ho saben. En aquest sentit, ha garantit que s'ha fet de manera "equitativa", recorrent a "fonts de dades" per quantificar el pes poblacional dels primers col·lectius, que són les persones en residències i el seu personal.

El pla de vacunació

El pla de vacunació aprovat pel govern espanyol divideix el procés en tres fases i quinze grups de població. La primera fase, de gener a principis de març, serà un “subministrament inicial”. Es dirigirà a uns dos milions i mig d’espanyols de quatre col·lectius absolutament prioritaris: 1, residents; 2, treballadors de residències; 3, personal sanitari, i 4, grans dependents no institucionalitzats

En la segona etapa, que anirà de març a principis de juny, es preveu un “increment progressiu” de l’arribada de les vacunes. La tercera i última fase, que s’allargarà “durant els mesos d’estiu”, perseguirà la vacunació de la totalitat de la població espanyola. Els altres onze grups s’encaixaran en aquestes dues etapes. Són els següents:

 

5. Persones en condicions de risc, inclosos majors de 64 anys

6. Persones que viuen o treballen en comunitats en entorns tancats

7. Persones vulnerables per la seva situació socioeconòmica

8. Treballadors de sectors essencials

9. Tot el personal docent

10. La població infantil

11. La població adolescent

12. El conjunt de la població adulta

13. Residents en àrees d’alta incidència o amb possibilitats de brots

14. Embarassades i mares en lactància

15. Persones ja immunitzades amb anticossos