L'advocat Jordi Pina, que porta el cas de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, ha manifestat en una entrevista al diari Nació Digital que les defenses dels presos polítics es coordinaran per anar al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), a Estrasburg. 

Després de tres anys i mig a la presó pel cas de l'O-1, el Tribunal Constitucional s'ha pronunciat sobre els recursos d'empara contra la decisió del Suprem de condemnar als presos polítics a penes d'entre 9 i 13 anys. D'aquesta manera, s'obre la porta per traslladar el cas a Estrasburg. 

Una estratègia coordinada

En l'entrevista, l'advocat ha explicat que les defenses s'han reunit per organitzar una estratègia coordinada pels mesos vinents. Segons Pina, està previst que s'obri un debat sobre la sentència de Turull, Rull, Sànchez i Joaquim Forn al mes d'abril. Ha revelat que li consta que la sentència està "pràcticament acabada", però que el Constitucional ho podria retardar per la probable recusació de Conde-Pumpido. 

Preguntat per l'enfocament de l'etapa al TEDH, ha explicat que utilitzaran la "base dels arguments que hem portat al Tribunal Constitucional". "Hi haurà vuit o nou recursos que s'enviaran més o menys al mateix moment al TEDH i sobre els mateixos fets. Suposo que tot s'acabarà agrupant en una mateixa resolució. Plantejarem la vulneració de drets civils i polítics bàsics, si hi ha conductes que mereixen el càstig penal que han rebut, si aquest tipus de delictes mereixen sanció quan no hi ha hagut violència, quines són les limitacions del dret a la llibertat d'expressió... ", ha explicat. 

Presentar unes demandes concretes a Estrasburg

Quant a la coordinació de la defensa, ha explicat que, després de repassar els escrits i al·legacions presentades davant el Constitucional, s'organitzaran per presentar unes demandes acotades i concretes, ja que "al TEDH no pots presentar demandes de 400 fulls".

"En aquest sentit, anirem a l'una i si, per exemple, la defensa de Jordi Cuixart treballarà un tema concret jo hi puc passar més de puntetes. Intentem estar tots ben coordinats per explotar al màxim totes les opcions sense ser reiteratius a l'hora de plantejar els recursos", ha recalcat l'advocat.

Sobre la concessió dels indults

D'altra banda, Pina ha valorat de manera positiva el fer que l'Advocacia de l'Estat no s'hagi pronunciat sobre si concedir els indults als presos, "que no digui que s'oposa a la concessió de l'indult, per mi és exactament el mateix que dir que està d'acord amb la concessió dels indults", ha assegurat.  

 

Imatge principal, Jordi Pina / ACN