L'atac realitzat aquest divendres a Síria per part dels Estats Units contra una base aèria siriana ha obert un seguit de reaccions per part de les diverses coalicions que s’enfronten en el territori i d’altres països que també han volgut dir la seva per l’ofensiva que ha emprès l’Estat nord-americà contra posicions de l’exèrcit sirià. És la primera vegada que la Casa Blanca ordena una acció militar contra les forces governamentals a Síria.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha confirmat l’ordre de bombardeig sobre posicions estratègiques apel·lant a “la seguretat nacional” com a resposta a les suposades armes químiques que el govern de Bashar al-Assad va utilitzar presumptament contra civils sirians aquesta setmana a Khan Shaykhun, a la província d'Idlib. Segons ha explicat, “he ordenat un bombardeig contra la base aèria siriana des d'on es va dur a terme l'atac químic”. Trump ha destacat que “no pot haver-hi dubtes que Síria va usar armes químiques prohibides”.

En l’atac s’han llançat 59 míssils de creuer Tomahawk, i ha agregat que els objectius assolits han estat avions, magatzems logístics, d'armes i de combustible, sistemes de defensa aèria, radars i búnquers. Segons el mandatari, la base atacada era utilitzada per emmagatzemar armes químiques.

Al llarg d’aquest divendres, diverses nacions han expressat el seu suport a les respectives coalicions que s’enfronten en terreny sirià. D’altres, com Rússia o l’Iran, l’han denunciat.

Rússia a la corda fluixa amb els Estats Units

Segons informa l’agència de notícies russa TASS, Moscou també ha suspès un memoràndum firmat amb Washington que pretenia garantir “la seguretat dels vols durant les operacions a Síria”. En el comunicat, el Ministeri d’Exteriors rus ha indicat que el bombardeig nord-americà a Síria és una “distracció” davant de la situació a Mossul, a l’Iraq, i ha dit que s’havia preparat abans de l’atac químic de dimarts.

Per Moscou, el llançament de míssils contra la base militar siriana és una “violació de la llei internacional”. El president del Comitè de Defensa de la Cambra Alta del Parlament de Rússia, Victor Ozerov, ja ha anunciat que Moscou demanarà una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU després de l'atac.

En les seves declaracions, recollides per l'agència russa de notícies Sputnik, ha sostingut que l'atac "pot ser considerat com un acte d'agressió per part dels Estats Units contra un país membre de l'ONU".

La setmana vinent, el secretari d'estat nord-americà, Rex Tillerson, té programada una visita a Moscou. 

L’Iran condemna “fermament” l’acció 

El portaveu del Ministeri d'Exteriors iranià, Bahram Qasemi, ha indicat que l'atac "és una acció militar unilateral", denunciant que el presumpte atac químic "ha estat usat com a pretext".

El país iranià forma part del pacte militar signat a finals de l’any anterior, juntament amb Rússia i Turquia, per fer front al terrorisme de Daesh. Tot i que Turquia no es decanta totalment per Al-Assad, ja que són contrincants històrics, el país rus i iranià no amaguen el seu desig perquè el dictador sirià s'imposi.

Israel destaca que “l’ús d’armes químiques no serà tolerat”

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha donat suport aquest divendres a l'atac executat pels Estats Units contra una base aèria situada a la província siriana d'Homs (oest), afirmant que "envia un missatge ferm i clar".

Segons Netanyahu, "Israel dóna suport totalment a la decisió de Trump i espera que aquest missatge de determinació davant les horribles accions del règim d'Al-Assad ressoni no només a Damasc, sinó també a Teheran, Pyongyang i la resta de llocs".

L'Exèrcit israelià ha assegurat que va ser informat per Washington abans de l'atac, expressant també el seu suport a aquest en converses amb oficials del país nord-americà.

L’Aràbia Saudita titlla l’acció de “valenta”

Fonts del Ministeri d'Exteriors del país àrab citades per l'agència estatal de notícies SPA ha indicat que “suposa una resposta als crims del règim contra el seu poble, davant el fracàs de la comunitat internacional a l'hora de posar-hi fi”. D’aquesta manera, el país aplaudeix l’acció catalogant-la de “valenta”.

El Regne Unit dóna “total suport” a l’acció

Un portaveu governamental ha explicat que “el govern britànic dóna suport totalment a l'acció dels Estats Units, que creiem que és una resposta apropiada al bàrbar atac amb armes químiques perpetrat pel règim sirià, destinada a dissuadir nous atacs”.

Austràlia ho considera “apropiat i proporcional”

El primer ministre d'Austràlia, Malcolm Turnbull, ha traslladat al govern dels Estats Units el suport de la seva Administració per l'atac. Segons ha destacat el mandatari australià, “podem dir que el Govern australià dóna suport en termes enèrgics a la ràpida i justa resposta dels Estats Units”. Turnbull ha ressaltat que es tracta d’”una resposta equilibrada, proporcional i orientada”.